1. Afla cine va participa la conferinta si de ce ar trebui sa-i cunosti
Verifica pagina de Facebook a evenimentului, informatiile despre eveniment de pe LinkedIn sau de pe orice alte resurse web si afla cine a confirmat participarea. Cauta-i pe Google, verifica-le profilul de Facebook, Twitter sau blog-ul personal si afla cum ar putea sa-ti influenteze afacerea. Dupa asta, vei putea sa prioritizezi oamenii pe care iti doresti sa-i cunosti. Poate fi de asemenea util sa-ti notezi cateva din lucrurile pe care vrei sa le discuti cu fiecare in parte.
2. Nu uita sa-ti stabilesti un scop pentru conferinta
Daca nu esti sigur ce iti doresti, atunci ai toate sansele sa nu il obtii. Scrie cateva intrebari al caror raspuns il cauti sau cateva scopuri pe care vrei sa le indeplinesti. Pentru a face asta, ar trebui sa verifici intai agenda conferintei si lista vorbitorilor.
3. Carti de vizita, carti de vizita, carti de vizita…
Probabil ai auzit asta de zeci de ori. Ar trebui sa ai la tine cat de multe carti de vizita ai putea avea nevoie. Si cartile tale de vizita trebuie neaparat sa faca diferenta – sa fie de buna calitate si sa fie creative. O carte de vizita cu un design sau o idee inovativa va face impresie. De asemenea, daca primesti un ecuson cu numele, e foarte bine sa-l porti. Chiar daca esti o persoana cunoscuta, s-ar putea sa fie tot timpul un incepator pe care ti-ar placea sa-l cunosti si care nu a vazut niciodata o fotografie cu tine.
4. Asigura-ti confortul
E foarte important sa te ingrijesti de toate detaliile care ti-ar putea afecta starea de spirit. Poarta haine si incaltaminte confortabila, incarca-ti laptopul, telefoanele mobile si lasa in ordine tot ce te-ar putea deranja de la birou. Si nu uita sa iti opresti soneria de la telefon. Mananca un mic dejun sanatos si incearca sa bei cat mai multa apa pe parcursul zilei.
5. Conversatiile – mai educative decat discursurile?
Cateodata, la conferinte, momentele cele mai educative si generatoare de idei nu sunt parte din sesiunile propriu-zise. Unele din cele mai utile informatii sunt acumulate in afara salilor de conferinta, pe coridoare, la petreceri, in pauzele de cafea sau de masa. Nu uita. Nu toti expertii prezenti la conferinta vor avea un microfon in mana. Unii ar putea sa stea chiar langa tine.
6. Expune-te si cunoaste oameni noi
Acesta este probabil cel mai important sfat. La conferinte, in general, oamenii tind sa sa ramana in grupul lor de cunostinte. Sau daca nu vad prea multe fete familiare, aleg sa se ascunda in spatele laptopului si sa dea senzatia ca sunt ocupati. Sau isi pot chiar aminti ca au de dat un telefon foarte important exact in acel moment. O atitudine foarte deschisa, nu-i asa? Aceasta este evident o modalitate de a ramane in zona de siguranta atunci cand se simt expusi. In mod sigur nu este o modalitate de a cunoaste oameni noi, de a primi feedback asupra ultimelor proiecte sau de a afla noutatile din industrie. Poti tot timpul sa te strecori in grupuri de discutie atunci cand simti ca ai ceva de spus. Dar niciodata nu trebuie sa intervii atunci cand doua persoane par sa poarte o discutie privata. Daca nu cunosti pe nimeni si iti doresti sa abordezi o persoana langa care te afli, un simplu „La ce lucrezi in perioada aceasta?” este un generator de conversatie potrivit.
7. Sa ai raspunsurile la tine
Mai ales daca nu esti o persoana foarte comunicativa, ar trebui sa ai pregatite raspunsurile la cateva intrebari de baza care ti se vor pune. Nu trebuie sa le exersezi. Trebuie doar sa incerci sa gasesti cateva raspunsuri simple la intrebarile standard, precum „Ce faci?„.
8. Profita de sesiunile de intrebari si raspunsuri
Sesiunile de intrebari si raspunsuri de la finalul discursurilor sunt oportunitatea perfecta de a gasi raspunsurile la intrebarile tale. Nu pune intrebari care iti sunt utile doar tie, precum un anumit detaliu din planul tau de afaceri. Intotdeauna pune intrebari de interes general. In acest fel vei atrage si alti oameni din audienta in discutie. De asemenea, poti interactiona cu vorbitorii in timpul pauzelor pentru intrebari mai specifice.
9. Workshop-urile si sesiunile colaborative
Unele conferinte – indeosebi conferintele dedicate tehnologiei – le ofera participantilor oportunitatea sa impartaseasca o parte din cunostintele lor sau sa vorbeasca despre proiectele sau aria de expertiza in timpul workshop-urilor sau sesiunilor neconventionale. Afla daca exista astfel de oportunitati si inscrie-te.
10. Pastreaza legatura
Dupa ce ai cunoscut o gramada de oameni, ai adunat o gramada de carti de vizita si ai savurat experienta participarii la conferinta, nu uita sa pastrezi legatura cu oamenii pe care i-ai cunoscut. E intotdeauna o idee buna sa trimiti un e-mail de amintire catre cei cu care ai interactionat, prin care sa le spui ca ti-a facut ca placere, poate chiar cu o propunere de o alta intalnire (daca ai ceva pe care ti-ai dori sa-l discuti mai in amanunt).