10 pasi pentru a iesi din situatii limita

0

„The man who has no problems is out of the game.”

Mi se cere des sfatul de catre oameni care au probleme grave. Gravitatea lor e raportata la nivelul la care traiesc respectivele persoane. Unii cred ca au probleme cand datoreaza 10.000 de RON si nu se pot tine de treaba. Altii cred ca au probleme cand datoreaza 100.000 si tot asa. Toti au ceva in comun: sunt depasiti de situatie si de amploarea lucrurilor.

E imposibil sa oferi reteta succesului sau solutii universale, insa cred ca sunt niste pasi prin care trebuie sa treci pentru a-ti rezolva orice probleme, indiferent cat de mari sunt.

Pasul 1: Analizeaza atent situatia actuala si firul intamplarilor care au generat-o. Facand asta iti vei identifica greselile, putand mai apoi sa repari o parte din consecinte si sa rezolvi sursa lor. Acum recunosti daca ai o problema sau nu. Daca refuzi sa-ti accepti problemele sau obligatiile ele nu vor disparea, dimpotriva, se vor intoarce sa te vaneze, mai puternice si mai insistente.

Pasul 2: Evalueaza pragmatic situatia in care te afli. Cat sau ce ai pierdut? Care este ritmul cu care pierzi? Vei sti astfel cat si ce trebuie sa compensezi pentru a ajunge la zero. Foloseste mereu cel mai sumbru scenariu in aceasta evaluare.

Pasul 3: Propune-ti o tinta pe o perioada medie/lunga. Pe termen scurt prioritatea este sa ajungi la zero, dar nu trebuie sa ai asta ca ultim scop. Vrei sa-ti rezolvi problemele si sa treci mai departe. Avand o tinta si identificand pozitia actuala poti determina ce traiectorie vei urma.

Pasul 4: Treci pe avarie. Renunta la tot ce poti renunta si incepe sa-ti achiti datoriile sau obligatiile. Va trebui sa muncesti mai mult, sa dormi mai putin, sa renunti la unele obiecte sau obiceiuri. Nu te enerva, e o situatie temporara. Totusi, nu exagera pana la punctul in care sa-ti faci rau singur, altfel iti pierzi cel mai mare aliat, pe tine insuti.

Pasul 5: Negociaza-ti pozitia fata de persoanele sau institutiile cu care ai probleme. Poti achita o parte din obligatii, infima, si poti cere o amanare, luandu-ti angajamente dure pe care trebuie mai apoi sa le respecti. Demonstrand bunavointa si buna intentie vei fi pasuit. Oricum, niciun creditor nu vrea sa-si piarda si ultima speranta ca-si poate recupera imprumutul.

Pasul 6: Incearca sa apelezi la noi resurse. Nu noi imprumuturi, nu prelungirea obligatiilor pe mai multi ani! Poti sa ceri mai mult de la cei cu care lucrezi deja. Pentru a obtine mai mult trebuie sa oferi mai mult, uneori chiar mai ieftin. Fii pregatit sa livrezi, sa nu-i dezamagesti pe cei care te crediteaza in viitor.

Pasul 7: Incearca sa castigi mai mult. Un alt job part time, o marire meritata, implicarea in proiecte care sunt platite extra. Le poti spune celor cu care lucrezi de la bun inceput ca vrei mai mult si esti pregatit sa te implici pe masura. Oricine e de acord sa plateasca extra pentru un efort semnificativ. Deseori nici macar nu e vorba de intensitatea efortului tau, ci de modul in care te organizezi si-ti prioritizezi munca.

Pasul 8: Ramai pe avarie. Achita-te de tot la timp, asta o sa-ti castige aprecierea celorlalti. Tot de aici vin si noi oportunitati. Odata ce-ti asumi problemele si le rezolvi cei de langa tine vor observa si vor capata mai multa incredere in tine. E indicat sa nu obosesti repede si nici sa te renunti din comoditate dupa cateva luni, cand lucrurile par ca incep sa se rezolve.

Pasul 9: Citeste, invata, cere sfatul celor din jurul tau mai bine pregatiti sau mai experimentati. De unul singur ai sansa de a intra intr-o spirala a disperarii. La fel si cand interactionezi doar cu cei foarte apropiati. Mai exista alte 6 miliarde de persoane in afara de ei. Daca ajungi sa cunosti inca 100 din aceste persoane, aflate in zona ta, vei gasi  cel putin 100 de  idei, sugestii si sanse de a-ti rezolva problemele. Incearca doar sa fii deschis la cunoastere, sub orice forma.

Pasul 10: Treci de zero si indeplineste-ti tintele, visele. Cu atitudinea potrivita vei reusi absolut orice. Daca te mentii intr-o stare de negativism si plangere de mila vei fi etichetat si tratat de toti ca un incapabil, inutil, o povara. Nu spun ca gandirea pozitiva iti va rezolva problemele. Spun doar ca gandind pozitiv poti sa realizezi cel putin la fel de mult ca atunci cand gandesti negativ (ZZ).

Cum iti rezolva cei 10 pasi problemele? Cateva sfaturi, generale, pe care oricum le stiai – cum te ajuta practic pe tine? Ei bine, nu ele te ajuta. Tu te ajuti singur, practic, daca vrei. Adica, daca vrei sa-ti admiti si evaluezi problemele, daca vrei sa-ti asumi angajamentele de a rezolva si daca esti dispus sa ceri mai mult de la tine.

Stiu, e un cerc vicios. Totusi, doar tu pot iesi din respectivul cerc. Cunosc senzatia, e neplacuta. Vrei mereu mai mult si risti. Nu casitigi mereu. Uneori te alegi doar cu datorii si obligatii. Imprumuturile apasatoare nu sunt solutia. Depresia si disperarea nu au ajutat vreodata. Sinuciderea e un pret mult prea mare pentru ce ai rezolva oricum in cativa ani de munca, in cel mai rau caz.

Cunosc oameni care au ajuns la minus cateva milioane si au reusit sa se intoarca la zero si sa treaca mult pe plus. Fiecaruia problemele proprii i se par cele mai mari din lume, dar putem sta linistiti, problemele noastre sunt nesemnificative. Pana la urma, cata vreme ai mintea intreaga si limpede, poti face orice.

Pentru ca vreau mult, repede, risc. Riscurile uneori costa. Am facut toate greselile din carte si am reusit sa le platesc pe toate pana acum. Cheia a fost a in aplica teoria de mai sus. Daca a mers la mine (si la cei din jurul meu)  sunt convins ca va merge si pentru voi.

Asadar, la treaba!

Sursa: Dragos Manac

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.