Sebastian Birzu: Formatul programului „Erasmus pentru Tineri Antreprenori” foloseste un algoritm pe care poti sa il aplici si in viata de zi cu zi

0

Fiind atras de posibilitatile programului „Erasmus pentru tineri Antreprenori” si finantarea europeana, Sebastian Birzu a trait o experienta unica acum cateva luni in Portugalia. Finantare.ro a realizat un scurt interviu cu scopul de a promova efortul Asociatiei Reginnova si a programului „Erasmus pentru Tineri Antreprenori” in Romania.

Cum ai aflat despre programul „Erasmus pentru Tineri Antreprenori” si cine te-a indrumat?

Am aflat de programul „Erasmus pentru Tineri Antreprenori” de la cei care au initiat programul, Asociatia Reginnova dar si din mediul online, pagina Asociatiei de Social Media. Am fost indrumat si ajutat din toate partile implicate in proiect: antreprenorul gazda, Pedro Santos, CEO darwinLabs, Asociatia omoloaga din Portugalia, reprezentata de Tiago Nacimento si bineinteleles de catre cei de la Reginnova.

Care au fost asteptarile tale atunci cand te-ai hotarat sa mergi in Portugalia?

Asteptarile mele au fost ca sa ma intorc mai capabil, mai copt la minte, sa nu mi se para dificile unele situatii de business, sa evoluez, sa imi imbunatatesc capacitaile de limba engleza si sa vad cum se lucreaza intr-o economie un pic mai stabila decat cea a Romaniei.

As vrea sa mentionez si faptul ca am aplicat in februarie – martie 2019, ca sa scap si de o luna de iarna in Romania, dupa cum bine stim Portugalia are 300 de zile de soare pe an din 365 si la 4 ani 366.

Povesteste-ne despre experienta ta de acolo

Oameni foarte faini, cu simt civic, te indruma pana la locatia unde trebuie sa ajungi. Viata nu este foarte scumpa, preturi acceptabile. Am ajuns din intaplare la darwinLabs, locul unde trebuia sa imi fac stagiul timp de o luna.

Am fost lasat de autobuzul care trebuia sa il iau de la Aeroport spre centrul Lisabonei la nici 50 de metri de sediul lor. Am avut un birou, o domnisoara foarte draguta ca si asistenta, Joana Silva. M-a ajutat cu acomodarea dar si cu tips-uri despre locatii de vizitat.

DarwinLAbs este o companie de 6 ani, specializata in tehnologia Outsystem, cu o echipa de programatori foarte bine inchegata si cu foarte mult bun simt. Mi-au oferit tot ceea ce trebuia pentru a fi foarte relaxat si pentru a deveni productiv: de la cheia de acces pana la canalele lor de comunicare interna.

Aveam discutii cu antreprenorul gazda, plimbari destul de lungi prin care dicutam anumite teme propuse de mine. Am discutat despre conceptul antifragile, pot recomanda aici cartea Black Swan, scrisa de Nassim Nicholas Taleb, cum sa folosesti parghii intr-o afacere, aplanarea conflictelor dar si de cum sa nu faci micromanagent si sa te focusezi pe rezultate.

La propunerea antreprenorului gazda i-am ajutat cu o analiza a principalilor concurenti, pozitie in Google, canalele de comunicare ale concurentilor dar si cateva practici de email automatization.

Cu siguranta vrei sa devii un antreprenor de succes. Care este domeniul in care vrei sa activezi?

As dori sa activez in Antreprenoriatul Social, avem un nou proiect pe care il demaram, Fabricat in Iasi, un Festival prin care vrem sa scoatem la rampa toti producatorii locali, din mai multe arii de activitate.

Am depus in cadrul Primarie Iasi un proiect, pe legea 350/2005-tineret, din care speram sa obtinem fonduri pentru desfasurarea evenimentului, pe care il planuim si dorim sa il realizam in luna octombrie 2019, in cele mai optime conditii.

Cu ce te-a ajutat cel mai mult programul „Erasmus pentru Tineri Antreprenori” in domeniul tau de activitate?

Formatul programului foloseste un algoritm pe care poti sa il aplici si in viata de zi cu zi. Iti dezvolti capacitati noi: corectitudine, te descurci cu un anumit buget, respectarea cuvantului dat, responsabilitati pe care ti le asumi si esti nevoit sa le resprecti prin contract. Intr-un cuvant inveti sa te descurci si chiar sa devii curajos.

Suntem siguri ca foarte multi tineri au idei de afaceri inovative si ar vrea sa acumuleze experienta intr-o tara europeana. Ce ii sfatuiesti?

Sa aplice pentru un astfel de program, sa iasa din zona de confort, sa indrazneasca si sa riste, ca intr-un final sa castige.

Daca esti viitor antreprenor sau ai inceput deja o afacere dar ai mai putin de 3 ani experienta trimite mesaj la [email protected] si afla cum poti acumula experienta in orice tara europeana in domeniul tau de activitate.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.