Corina Ciapa: Realizarea unui plan de afaceri cat mai clar, riguros, organizat este necesar pentru a demonstra fezabilitatea planului insusi si sansele realiste de succes

0

Corina Ciapa este organizator de excursii pe Dunare, in oaze secrete de liniste si natura. Insa in vara lui 2018 a trecut la urmatorul pas, finantarea Ingenius Hub, care o va ajuta in dezvoltarea start-up-ului „Delta Mica – turism durabil prin organizarea de excursii cu caiacul pe Dunare, in zona Fetesti”. In extrasezon a acumulat si experienta unui job in corporatie, unde a realizat ca stilul de viata alert poate fi imbinat perfect cu escapade in natura. Aceste experiente a motivat-o sa impartaseasca si cu altii frumusetea locurilor pe care le cunoaste si sa ofere produse turistice adaptate cerintelor din prezent.

Cum descrieti experienta participarii la o competetie al unui plan de afaceri?

Competitia a fost stransa, dupa cum se poate observa si din rezultatele foarte apropiate, insa o competitie a planurilor de afaceri nu este doar o etapa ca oricare alta prin care trebuie sa treci pentru a putea indeplini planurile de business. Realizarea unui plan de afaceri cat mai clar, riguros, organizat este necesara pentru a demonstra fezabilitatea planului insusi si sansele realiste de succes. Este foarte importanta in demararea start-up-ului si este un criteriu foarte bun de departajare a ideilor de business.

Cat de pregatita ca antreprenor va considerati pana acum?

Nu am mai fost antreprenor pana acum si consider ca suntem cu totii intr-un proces de invatare continua. Ma astept la intampinarea de obstacole, la situatii dificile si decizii greu de facut ca si antreprenor la inceput, insa in acelasi timp sunt foarte dedicata acestor planuri. Cred ca sansele de reusita cresc o data cu dedicarea, cantitatea de efort depus si prioritizarea atenta si inca de la inceput a activitatilor. Sunt de parere, spre exemplu ca printre prioritati se numara calitatea si inovarea in serviciul oferit si marketing-ul. Desigur, nici un pas din planul de afaceri nu trebuie ignorat.

Ce strategie de marketing aveti in vedere pentru a atrage clientii?

Strategia de marketing se va baza pe avantaje competitive ale serviciului oferit: exista putini competitori pe piata in tara noastra, nu exista competitori geografici care sa desfasoare activitati in Balta Ialomitei si Balta Brailei (in zone izolate, parcuri naturale si site-uri Natura 2000, patrimoniu natural nedezvoltat turistic din zona Dunarii), usor accesibil prin Fetesti pe autostrada, aproape de Bucuresti si Constanta, activitatile corespund turismului de aventura.

Considerati ca este un moment prielnic de a incepe o afacere in Romania?

Cred ca se poate dezvolta la noi in tara, cu success, un start-up care are la baza o idee buna si foarte multa munca. Cu siguranta exista si riscuri externe, pe care nu le putem controla si care pot avea efecte asupra propriei afaceri, insa atunci cand serviciul oferit raspunde unei nevoi reale de pe piata, are mai multe sanse de reusita. Cred ca, in general, sunt foarte putine locuri sau contexte in care sa nu poti dezvolta un business, atat timp cat acesta corespunde unei nevoi pe piata respectiva, iar motivele in aceste cazuri sunt evidente, poate spre exemplu, situatii de conflict, razboi, insa chiar si in aceste locatii exista necesitati ale consumatorilor.

Care a fost cel mai mare obstacol atunci cand ati lucrat la planul de afaceri?

Ideea afacerii se bazeaza pe pasiunea si cunoasterea zonelor naturale de la Dunare, calitatea serviciului va fi usor de oferit. Raportandu-ne insa la ideea de produs nou pe o piata a turismului de aventura inca nedezvoltata la noi in tara, punerea in aplicare si adaptarea continua a planului de marketing vor reprezenta o provocare mai mare, pentru ca nu exista inca modele, exemple sau trenduri interne indeajuns de dezvoltate. Se va merge pe conceptul de lean start-up, vom analiza constant piata din afara si vom testa pe parcurs.

Ce obiective aveti pentru viitor?

Popularizarea zonelor protejate de la Dunare care au fost mentionate mai sus, dezvoltarea turismului de aventura si ecoturismului, educarea turistilor, trecerea Romanei pe harta ca si destinatie de turism in natura.

Articol publicat pe pagina web www.planeafacere.ro in cadrul proiectului InGenius Start-up Xpress! Program de antreprenoriat responsabil in regiunea Sud-Muntenia cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.