Plata defalcata a TVA (split TVA)

0

In cazul in care desfasori activitati economice in Romania, iti aducem la cunostinta ca, in Monitorul oficial din data 31.08.2017 s-a publicat O.G. nr. 23/2017 privind sistemul de plata defalcata a TVA.

Persoanele obligate sa aplice sistemul de plata defalcata a TVA

Toate societatile, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, societati nationale, regii autonome, respectiv persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere, daca sunt inregistrate in scopuri de TVA. In cazul firmelor neinregistrate in scopuri de TVA, ele vor aplica sistemul de plata defalcata a TVA cand achita facturile catre furnizori inregistrati in scopuri de TVA.

Nu sunt obligate sa aplice acest sistem persoanele ce desfasoara activitati independente sau profesii libere ce nu sunt inregistrate in scopuri de TVA. Persoanele fizice obisnuite nu se afla nici ele in sfera acestei ordonante.

Data aplicarii sistemului de plata defalcata a TVA

Acest sistem este obligatoriu incepand cu 01 ianuarie 2018, pentru facturi emise si avansuri incasate dupa data de 01 ianuarie 2018.

In perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2017, sistemul se aplica optional de catre persoanele ce au obligatia aplicarii platii defalcate a TVA.

Tranzactii in cadrul carora este aplicata plata defalcata a TVA

Plata defalcata a TVA se aplica pentru toate operatiunile taxabile din punctul de vedere al TVA la care locul livrarii de bunuri sau locul prestarii de servicii se considera in Romania.
Nu se aplica sistemul de plata defalcata a TVA pentru:

Tranzactiile la care beneficiarul este obligat la plata TVA prin metoda de simplificare, metoda cunoscuta drept taxare inversa;
Sistemul de plata defalcata a TVA pentru regimurile speciale de TVA ¬ regimul bunurilor second-hand, regimul agentiilor de turism, regimul special pentru agricultori

Unde se deschid conturile de TVA

  • Institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA si persoanele impozabile ce au de incasat sume de la autoritati publice vor deschide contul de TVA la trezoreria statului.
  • Persoanele impozabile care lucreaza cu entitati private pot deschide mai multe conturi de TVA la institutii bancare diferite (nu este obligatorie folosirea Trezoreriei).

Sume care se incaseaza in contul de TVA

  • TVA aferenta vanzarilor de bunuri/prestarilor de servicii;
  • Depunerile de TVA pentru vanzarile incasate cu numerar sau prin cardul bancar;
  • Transferurile din alte conturi de TVA;
  • Transferuri din contul curent deschis fie la aceeasi institutie bancara, fie la trezorerie;
  • Alte sume rezultate din operatiuni care impun creditarea contului, stabilite prin ordin al presedintelui ANAF;
  • Dobanda aferenta contului de TVA

Sume care se platesc din contul de TVA

  • TVA achitata in contul de TVA al furnizorului;
  • TVA platita la bugetul de stat;
  • Transferul in alt cont de TVA al titularului;
  • Testituiri in contul curent al titularului, in limita alimentarii initiale;
  • sume reprezentand TVA achitat in numerar, cu exceptia celor retinute din incasarile in numerar sau cu cardul din contul curent;
  • Alte sume rezultate din operatiuni care dau dreptul la debitarea contului, stabilite prin ordin al presedintelui ANAF, cu acordul organului fiscal;
  • Comisioane aferente contului de TVA percepute de institutia de credit.

Procedura care se aplica pentru incasarile in numerar prin carduri sau substitute de numerar

Persoanele aflate in sfera de aplicare a sistemului de plata defalcata a TVA, cand incaseaza cu numerar sau prin carduri bancare, au obligatia sa depuna in contul de TVA propriu suma reprezentand TVA aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii. Termenul de depunere a TVA in contul de TVA este de 7 zile lucratoare.

In ipoteza in care incasarile in numerar sunt mai mari decat platile, se va depune in contul de TVA diferenta intre TVA aferenta incasarilor si TVA aferenta platilor, in termen de 7 zile lucratoare.

Exemplu privind plata defalcate a TVA (aplicabil pentru societatile cu TVA la incasare)

  • Societatea EXEMPLU SRL,inregistrata in scopuri de TVA, achizitioneaza marfuri de la furnizorul FURNIZOR SRL, persoana inregistrata in scopuri de TVA la pretul de 600 lei + TVA 19% (114 lei), total factura 714 lei si vinde marfuri clientului CLIENT SRL, persoana inregistrata in scopuri de TVA, la pretul de 1.000 lei + TVA 19% (190 lei), total factura 1.190 lei. Toate aceste trei societati isi vor deschide un cont bancar exclusiv pentru plati de TVA, iar decontarile se vor face astfel:
  • Societatea EXEMPLU SRL achita suma de 600 lei catre societatea FURNIZOR SRL in contul uzual al acesteia, din alt cont decat cel de TVA;
  • Societatea EXEMPLU SRL achita suma de 114 lei reprezentand TVA in contul de TVA deschis al societatii FURNIZOR SRL. Aceasta plata poate fi facuta atat din contul sau de TVA, cat si din contul curent.
    Societatea CLIENT SRL achita suma de 1.000 lei catre societatea EXEMPLU SRL in contul uzual al acesteia;
  • Societatea CLIENT SRL achita suma de 190 lei reprezentand TVA, in contul de TVA deschis al societatii EXEMPLU SRL;
  • Observam ca daca se achita suma de catre societatea EXEMPLU SRL din contul de TVA al acesteia catre contul de TVA al societatii furnizoare, soldul contului sau de TVA va fi suma de 190 lei – 114 lei = 76 lei, adica exact TVA de plata catre buget.
  • Societatea EXEMPLU SRL poate sa achite TVA de plata catre buget atat din contul sau de TVA, cat si din alte conturi bancare, aceasta ultima ipoteza de lucru este putin probabila intrucat utilizarea banilor din contul de TVA este restrictionata.

Avantajele aplicarii sistemului TVA defalcata incepand cu 01.10.2017

  • Scutiri de 5% de la plata impozitului pe profit si a impozitului pe venitul microintreprinderilor aferent trimestrului 4 al anului 2017;
  • Anularea penalitatilor de intarziere aferente TVA daca contribuabilii au datorii la bugetul de stat reprezentand TVA de plata la data de 30 septembrie 2017, cu conditia stingerii obligatiilor fiscale principale privind TVA pana la data de 21.12.2017.

Dezavantajele aplicarii sistemului TVA defalcata incepand cu 01.10.2017

  • Posibilitatea intrarii societatii in blocaj financiar avand in vedere ca o parte din disponibilitati vor fi blocate in contul de TVA. Nu se stie cate societati vor face parte din sistemul privind plata defalcata a TVA incepand cu 01.10.2017 si in aceasta situatie nu se vor face plati din contul de TVA ale societatii in conturile de TVA ale furnizorilor. La acest moment nu exista informatii din partea ANAF privind modul de rambursare a sumelor existente in contul de TVA catre in contul curent;
  • Volum de munca suplimentar aferent platilor din si catre contul de TVA si gestionarii riguroase a disponibilitatilor banesti astfel incat in termen de 7 zile, sumele reprezentand TVA incasat prin card si casierie sa fie trimise in contul de TVA.

Principalele contraventii si sanctiuni

  • Plata TVA catre furnizori aferenta achizitiilor de bunuri si servicii in alt cont decat contul de TVA al furnizorului, daca nu se efectueaza corectia platii in termen de 7 zile. Contraventia este sanctionata cu amenda stabilita ca procent de 0,06%/zi din suma platita eronat.
  • Plata TVA intr-un alt cont al furnizorului decat cel de TVA, daca eroarea nu este corectata in maxim 30 de zile. Amenda in acest caz este in procent de 50% din suma platita eronat.
    Necomunicarea contului de TVA catre furnizori si clienti se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei.
  • Utilizarea sumelor existente in contul de TVA in alt mod decat cel prevazut de ordonanta se sanctioneaza cu amenda contraventionala in procent de 50% din suma folosita incorect.

Vrei sa afli mai multe informatii si sa iti optimizezi taxele? Inscrie-te la newsletterul nostru (butonul din stanga paginii) si vei primi ultimele noutati in materie de legislatia muncii, contabila si fiscala.

Pentru o „reteta” personalizata de taxe mici, te asteptam in atelierul nostru de „creatie” sa gasim solutia potrivita accesand pagina noastra de contact.

Sursa: CONTANTA

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.