Modificari importante aduse Codului Muncii

0

Va informam ca OUG 53/2017 publicata in MO 644/07.08.2017, aduce modificari importante Codului Muncii, cu impact semnificativ in activitatea operationala a departamentelor de resurse umane.

Se defineste conceptul de munca nedeclarata, care poate sa apara in urmatoarele situatii:

a) primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii- amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;

b) primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii- amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;

c) primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat- amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;

d) primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial- amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

ATENTIE: Pentru cazurile prevazute la pct. a, b si c, organul de control poate dispune sistarea activitatii. Reluarea activitatii se va face numai dupa plata amenzii si remedierea deficientelor constatate.

Angajatorul este obligat sa pastreze la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc – amenda de 10.000 lei.

Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat (pontajul), cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru – amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Modificarea contractului de munca se poate face numai prin act aditional care trebuie intocmit anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

Este important de stiut ca se plateste jumatate din minimul amenzilor, daca sunt achitate in termen de 48 de ore.

Sursa: Contana.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.