Cei aproape 200 de antreprenori prezenti la Conferinta Afaceri.ro Piatra Neamt au aflat despre ultimele oportunitati in materie de instrumente de dezvoltare a afacerilor, surse de finantare, exemple de bune practici, clustere si responsabilitate sociala.
Conferinta s-a desfasurat pe 15 noiembrie, la Hotel Central Plaza, si a fost organizata de Arhipelago Interactive, in parteneriat cu Primaria Piatra Neamt, Camera de Comert si Industrie Neamt si Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii (APEC).
„Afacerile sunt motorul care duce economia, iar intr-o perioada de recesiune prelungita, sprijinirea companiilor si incurajarea mediului de afaceri sunt o prioritate pentru autoritatile care doresc dezvoltarea locala”, a declarat in deschiderea evenimentului Marius Alexa, CEO Arhipelago, organizator al conferintei.
La randul sau, Gheorghe Stefan, primarul municipiului Piatra Neamt, i-a indemnat pe participanti sa valorifice oportunitatile care li se deschid. „As dori ca aceasta conferinta sa va ajute sa demarati proiecte noi, sa faceti afaceri bune. Daca acest lucru se va intampla, inseamna ca si noi, cei din administratia publica, vom avea o finantare mai buna si mai multe sanse de a duce la bun sfarsit proiectele comunitatii”, a subliniat Gheorghe Stefan.
La randul sau, Mihai Apopii, presedintele Camerei de Comert si Industrie Piatra Neamt si co-organizator al conferintei, a evidentiat faptul ca a aparut o noua generatie de antreprenori, care trebuie ocrotita si informata.
„Noi urmarim permanent balanta dintre firmele nou-infiintate si cele radiate. Un semnal pozitiv este ca firmele nou-aparute sunt ale tinerilor intreprinzatori. Aceasta angajare a tinerilor in afaceri da stabilitate pe termen lung economiei”, a aratat Mihai Apopii.
Un invitat special la Conferinta Afaceri.ro Piatra Neamt a fost Doina Cepalis, fondatorul Te-Rox Prod, desemnata „cel mai dinamic antreprenor din Romania”, care a impartasit din experienta sa antreprenorilor prezenti in sala.
„In 2006 am pierdut tot. Statul roman nu sprijinea sectorul de in si canepa si au venit peste noi chinezii care – culmea – erau sprijinit de statul lor. Dupa aceea am inteles ca poate cel mai important lucru pentru antreprenor este piata, unde poti negocia si chiar primi finantare”, a povestit Doina Cepalis.
Antreprenorii prezenti in sala au aflat de la surse „de prima mana” cum isi pot finanta activitatile, folosind instrumente mai putin conventionale, diferite de clasicul credit bancar.
Gratiela Iordache, consultant financiar la Finas Consulting, i-a sfatuit pe oamenii de afaceri sa sa „sparga” monopolul bancilor din domeniul finantarilor. „La polonezi o proportie de 30% din finantari este asigurata de piata de capital, in vreme ce la noi aceasta se zbate in anonimat. Nu uitati ca exista doua metode de baza: emisiunea de actiuni, prin care practic cedati o parte din controlul firmei investitorilor si emisiunea de obligatiuni, care sunt un fel de imprumuturi, pe acelasi principiu”, a subliniat consultantul financiar.
Alti speakeri au evidentiat si alte metode prin care antreprenorii isi pot capitaliza afacerile. Ovidiu Savu, expert la Biroul de Cooperare Externa din cadrul ADR Nord-Est, a vorbit despre parteneriatele incheiate intre companiile romanesti si cele straine, precum si despre modul in care pot intra in contact aceste enitati, prin intermediul serviciilor specializate ale Agentiilor de Dezvoltare Regionala.
Ciprian Pilan, inspector la Consiliul Concurentei, a explicat care sunt avantajele si modul de accesare al ajutoarelor de stat, in special Schema de minimis pentru IMM-uri, recent modificata prin hotarare de guvern.
De asemenea, Ecaterina Blanuta, sefa Serviciului Contractare la OIR POSDRU Regiunea Nord-Est, a explicat cum pot fi folosite fondurile europene pentru dezvoltarea capitalului uman.
Un exemplu de bune practici in dezvoltarea resurselor umane a oferit si Cristina Rauta, HR Manager la Hotel Central Plaza, care a vorbit despre experienta companiei in accesarea fondurilor europene.
Spre finalul conferintei, Bogdan Ghinet, Manager Partener la Acces Project Investment a oferit cateva sfaturi practice companiilor care doresc fonduri europene, legate de alegerea axei de finantare potrivite, depunerea documentatiei si implementarea proiectelor.
Organizatorii multumesc partenerilor pricipali ai conferintei: Hotel Central Plaza, Jidvei, Autonom si Access Project Investments.
Evenimentul de la Piatra Neamt face parte din seria celor 10 conferinte Afaceri.ro 2013, care se desfasoara in marile orase ale tarii. Urmatoarea conferinta Afaceri.ro va avea loc pe 20 noiembrie, la Cluj Napoca.
Mai multe detalii despre conferintele Afaceri.ro, precum si despre modalitatile de inscriere, gasiti pe site-ul oficial sau puteti contacta Managerul de Evenimente: Valerica Motoc, tel. 0749/358.091.