Misiunea Economica Afaceri.ro Cernauti – punct de plecare pentru parteneriatele de afaceri romano-ucrainiene

0

BaiaIn perioada 17-18 septembrie 2015, o delegatie formata din 40 de oameni de afaceri si reprezentanti ai institutiilor de administratie publica din Iasi si Nord-Estul Romaniei a luat parte la Misiunea Economica Afaceri.ro Cernauti.

In dimineata plecarii, delegatia a avut parte de o primire calduroasa din partea Primariei Baia, judetul Suceava, timp in care s-au vizitat monumente istorice din vremea primei capitale a Moldovei. In drumul spre Vama Siret, delegatii au beneficiat de compania trainerilor Marius Alexa si Dana Ghinet care au vorbit despre mediul de afaceri ucrainean, oferind sfaturi utile pentru realizarea unui plan de export eficient.

3-SiretPrimirea de catre reprezentantii orasului Siret, in frunte cu domnul primar Adrian Popoiu, a fost deosebita, delegatia avand oportunitatea de a cunoaste mai multe aspecte despre Siret, a doua capitala a Moldovei, atat din punct de vedere istoric, cat si economic.

Momentul cheie al misiunii l-a reprezentat Conferinta Internationala Afaceri.ro Cernauti 2015, desfasurata in mod inedit in curtea interioara de o frumusete deosebita a Primariei Cernauti.

cernauti-conferinta3In cadrul conferintei au luat cuvantul atat reprezentanti ai administratiilor locale si regionale din Romania si Ucraina, cat si membri ai unor institutii publice sau companii private. In deschiderea conferintei au urat bun venit Marius Alexa, fondatorul Afaceri.ro, si Alex Kaspruk, primarul orasului Cernauti.

Vasile Leahovici, presedintele Camerei de Comert si Industrie Cernauti a vorbit celor prezenti de importanta cooperarii romano-ucrainiene si diversitatea modurilor in care cele doua tari pot crea parteneriate de afaceri si educationale de succes.

Prima sesiune a conferintei a oferit participantilor informatii pretioase privind oportunitatile de investitii in Iasi, Cernauti, Siret sau regiunea Transcarpatica. La finalul sesiunii, a avut loc prezentarea oficiala a Biroului de Contact pentru Afaceri Romania-Ucraina, cu sediul la Iasi, ce va veni in sprijinul parteneriatelor de afaceri dintre cele doua regiuni de frontiera. Despre Iasi – Capitala Culturala Europeana, dar si despre importanta culturii ca fundament al dezvoltarii economice ne-a vorbit Alin Patru.

cernauti-conferinta2Sesiunea dedicata industriei IT, in cadrul careia au luat cuvantul Varujan Pambuccian, Corina Forascu, Dan Zaharia, George Zvirid si Alina Popa, a avut o importanta majora. Subiectele dezbatute au fost piata muncii in domeniul IT in Romania si Ucraina, curricula programelor de studiu IT la universitatile regionale, trendurile pietei in IT, internationalizarea brandurilor locale si oportunitatile de colaborare ale studentilor si absolventilor cu domeniul IT.

Din prezentarea speakerilor ucraineni a reiesit ca aria IT are un potential foarte mare in Cernauti si starneste interes sporit in randul companiilor locale. Intr-un oras in care institutiile de invatamant superior dau anual 500 de absolventi pe informatica si subdomeniile acesteia, cei prezenti au aflat ca doar 20% dintre firmele IT din Cernauti reprezinta filiale ale unor multinationale, in timp ce 66% sunt firme locale, iar 14% filiale ale unor companii ucrainene.

In sesiunea dedicata proiectelor transfrontaliere, Adriana Nicula, Dana Ghinet, Dumitru Luca, Yaroslak Kirpushko dar si Marius Tanase au oferit informatii valoroase despre Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, Programul Transnational Dunarea, Cooperare universitara Cernauti-Iasi, Parcul Agroindustrial TransAgropolis si alte proiecte menite sa vina in sprijinul contextului economic din zonele de frontiera. Mai multe oportunitati de import-export au fost prezentate la finalul conferintei de catre Alexandru Lazescu si Anamaria Popa.

Seara, participantii au avut ocazia sa interactioneze intr-un cadru informal, la o cina business la care au luat parte membrii delegatiei romanesti, dar si reprezentanti ai unor companii din Ucraina. Cu aceasta ocazie, cei prezenti au avut posibilitatea sa cunoasca mediul privat ucrainean, sa primeasca sfaturi utile de la persoane care desfasoara un business in regiunea Cernauti si Kiev si, de asemenea, sa planifice potentiale business-uri romano-ucrainiene.

cernauti-universitate (2)A doua zi a misiunii a imbinat cultura, istoria si afacerile. Astfel, dupa un tur ghidat al orasului Cernauti in care participantii au putut admira Universitatea Nationala Cernauti, Teatrul din Cernauti, liceul la care a studiat poetul Mihai Eminescu, dar si alte obiective deosebite ale orasului, acestia au vizitat Cetatea Kamianets Podilskyi.

La finalul zilei, delegatii s-au bucurat de un frumos apus de soare la Cetatea Hotin, pe malul Nistrului.

cetate-HotinEvenimentul atat de reusit, alaturi de entuziasmul tuturor participantilor si caile deschise cu acest prilej, determina organizatorii sa se gandeasca deja la cresterea comunitatii Afaceri.ro printr-o editie urmatoare, dar si prin alte misiuni economice in alte tari.

Sursa: Finantare.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.