Forumul National al Industriilor Culturale si Creative va avea loc in luna octombrie la Bucuresti

0

industrii creative 2013Antreprenori culturali, finantatori publici si investitori privati, precum si experti in politici publice, jurnalisti si specialisti in comunicare se vor reuni in cadrul primului Forum National dedicat sectorului cultural si creativ romanesc, desfasurat intre 23 si 25 octombrie la Bucuresti.

Forumul Industriilor Culturale si Creative se va desfasura pe parcursul a trei zile si va cuprinde o conferinta nationala si doua zile intensive de ateliere de lucru. Evenimentul va pune in discutie toate cele patru segmente implicate in dezvoltarea economiei creative romanesti. Mediul de business va fi bine reprezentat de antreprenorii care au fondat afaceri de succes intr-unul din sectoarele creative, printre care – IT, advertising, publishing, design, arhitectura, cinema. Expertii din mediul financiar vor discuta despre atragerea potentialelor surse de finantare ale acestor afaceri, iar profesionistii din sectorul educatiei vor vorbi despre cum se poate construi un sistem educational care sa sprijine dezvoltarea inovatiei si a creativitatii. Nu in ultimul rand, consultantii din sectorul public vor dezbate rolul politicilor publice in sustinerea industriilor creative si vor analiza modelele internationale care ar putea constitui surse de inspiratie viabile pentru Romania.

Obiectivul principal al Forumului este de a aduce in atentia autoritatilor nationale, dar si a publicului larg, potentialul urias al acestui sector economic emergent care ar putea fi un atu important in dezvoltarea sociala si economica a Romaniei in viitorul apropiat. Initiativa a pornit de la dorinta de a face primul pas pentru ca Bucurestiul sa devina un hub regional al industriilor creative si culturale. Conform studiilor realizate in cadrul proiectului „Promovarea Antreprenoriatului in Domeniul Industriilor Creative”, in capitala se realizeaza 70% din cifra de afaceri nationala generata de proiectele creative si culturale.

Agenda primei zilei a evenimentului cuprinde un mix complet de prezentari interdisciplinare sustinute de speakeri romani si internationali, care vor atinge cateva subiecte-cheie:

  • Rolul sectorului public in sustinererea industriilor culturale si creative
  • Educatia in spiritul creativ
  • Finantarea sectorului cultural si creativ
  • Modele de antreprenoriat in industriile creative

Urmatoarele doua zile din cadrul Forumului sunt dedicate analizelor punctuale, prin intermediul atelierelor de lucru gestionate de cei mai importanti jucatori ai domeniului creativ: antreprenori, finantatori, educatori si sectorul public. Sunt invitati aici peste 150 de tineri creativi care vor afla detalii esentiale privind drumul de la o posibila idee inovatoare la un proiect de succes, cum se construieste un business creativ, care sunt strategiile de atragere a finantarilor sau ce instrumente exista in Romania pentru dezvoltarea programelor educationale creative.

Evenimentul din octombrie este conceput ca o platforma de networking pentru cei care activeaza in domeniul industriilor culturale si creative, dar si ca o oportunitate de dezvoltare profesionala. Participarea la conferinta este gratuita insa inscrierea se face prin completarea unui formular online ce va fi disponibil incepand din 7 octombrie pe www.crestetalente.ro. Agenda completa a evenimentului si mai multe informatii despre speakeri vor fi disponibile in curand pe www.crestetalente.ro si www.facebook.com/CresteTalente.

In ultimii ani, industriile creative si culturale si-au castigat un loc important pe harta strategiilor de dezvoltare europene: domenii precum arta, cinematografia, designul sau arhitectura sunt privite ca piloni importanti in cresterea economica si sociala armonioasa. Studiile realizate la nivel national in cadrul programului au confirmat ca, si in Romania, industriile culturale si creative pot fi considerate un sector economic independent care influenteaza cresterea PIB-ului si creeaza noi locuri de munca.

Forumul National al Industriilor Culturale si Creative face parte din proiectul „Promovarea Antreprenoriatului in Domeniul Industriilor Creative”, derulat de Fundatia Post-Privatizare (FPP) impreuna cu Asociatia ORICUM, GEA Strategy & Consulting, Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii, MPP Relatii Publice, Universitatea Bucuresti si Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeste in oameni!” Proiectul este singurul program strategic national ce are ca obiectiv consolidarea pietei de industrii creative romanesti printr-o serie de evenimente specifice si a generat pana in prezent trei studii de cercetare, 27 traininguri de antreprenoriat pentru breslele creative din tara, la care se adauga trei seminarii regionale pe tema industriilor culturale.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.