Concluziile relevate de o cercetare exploratorie asupra ecosistemului antreprenorial romanesc vor fi dezbatute in cadrul celei de-a 4 a editii a Cafenelei de Inovare
In data de 11 iunie 2015, va avea loc la Bucuresti cea de-a patra editie a Cafenelei de Inovare, eveniment consacrat inovarii ecosistemului antreprenorial romanesc, organizat de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI). Numerosi specialisti din domeniul cercetarii si inovarii, renumiti antreprenori si experti in finantare isi vor da intalnire incepand cu ora 13:30, la Institute, The Café (Str. Stirbei Voda 104-106), pentru a dezbate diferite aspecte privind oportunitatile si provocarile cu care se confrunta comunitatea de business inovativ din Romania. Accesul la eveniment este gratuit si se face in baza unei inregistrari prealabile.
In prima parte a conferintei vor fi dezbatute perspectivele ecosistemului antreprenorial romanesc pornind de la concluziile unei analize exploratorii realizate de catre echipa UEFISCDI. Analiza s-a bazat in mare masura pe materiale de indrumare si instrumente furnizate de prestigioase institutii, precum Aspen Institute, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Babson College.
Unul dintre obiectivele analizei a privit crearea unui index pentru evaluarea ecosistemului antreprenorial din Romania, in baza indicatorilor propusi de Endeavor Insight. Pe o scara de la 0 la 10, unde 0 reprezinta antreprenoriatul self-made, iar 10 ecosistemul antreprenorial, Romania a marcat 4,5.
Pe marginea acestei analize vor dezbate nume sonore ale antreprenoriatului romanesc, precum Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism, Victor Dragomirescu – C.E.O. Romanian Software, Felix Patrascanu – Co-fondator FAN Courier, Cristian Colteanu, President &CEO GE Romania, Bulgaria, Moldova, Peter Barta – C.E.O. Fundatia Post-Privatizare; Sabina Baciu – C.K.O. Asociatia Oricum, Creative East, Ionut Tata – Alt Brasov Cluster; Calin Pantea – Director General MarcTel S.I.T. Reprezentantii mediului de business si cei implicati in procese de cercetare-dezvoltare-inovare vor forma o voce comuna in fata publicului larg si a autoritatilor, analizand principalele aspecte care ar trebui sa se regaseasca in strategia nationala pentru dezvoltarea sustenabila a ecosistemului antreprenorial din Romania.
Chiar daca exista diferite posibilitati de finantare, precum banci, institutii de micro-finantare, Venture Capital, Business Angels, Private Equity, crowdfunding si fonduri europene, eficienta si competitivitatea pietei de finantare lipsesc. De exemplu, capitalul datoriei este scump, valoarea cerintelor de garantare este ridicata (186.8 % din valoarea creditului) si 80% din imprumuturi necesita garantii, releva analiza exploratorie.
Pe aceste aspecte se va concentra cea de-a doua parte a conferintei care ii are ca invitati pe Mihai Sfintescu, Partner 3TS Capital Partner; Ovidiu Slavoiu -Marketing Manager Mid-corporate Banking at ING Bank; Irina Caraivan – Creative Director, We Are Here, Daniela Marin – Director Program BERD Small Business Support.
Agenda de anul acesta a Cafenelei de inovare va cuprinde si o sesiune de pitch-uri in cadrul competitiei Researchpreneurs Wanted! adresata celor care au un prototip/produs functional pe care doresc sa il lanseze la apa si pentru care ar avea nevoie de mentorat si finantare.
Participantii se pot inscrie pe website cu informatii despre ce au pus in practica in laborator pana in prezent, un profil personal sau de echipa, o prezentare a modului in care doresc sa dezvolte prototipul sau produsul functional actual si de ce resurse ar avea nevoie pentru acest lucru.
Juriul, format din Ana-Maria Baciu – Head of Intellectual Property practice, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen; Adrian Curaj – General Director, UEFISCDI,Peter Barta – C.E.O. Fundatia Post-Privatizare; Bogdan Iordache – Investment Manager, 3TS Capital Partner, fondator How to Web; Razvan Crisan – Co-fondator M60, va alege 8 prototipuri/produse functionale, care vor participa la etapa a doua: Researchpreneurs against the clock!
In aceasta etapa, candidatii selectati vor beneficia de o zi de training in care vor fi instruiti cum sa sustina un pitch de succes in fata potentialilor investitori. Pe 11 iunie, va avea loc finala la scena deschisa. Dintre acestia, cei mai buni 3 researchpreneurs vor fi desemnati castigatori ai competitiei.
Cafeneaua de Inovare este o initiativa UEFISCDI prin care se doreste crearea unui mediu stimulativ pentru initiativa sectorului privat cu activitati in CD&I prin aducerea in prim plan a unor modele antreprenoriale de succes si prin credibilizarea parteneriatelor dintre actorii publici si cei privati. Din 2012 si pana in prezent evenimentul a reunit peste 400 de reprezentanti ai structurilor europene si nationale, antreprenori din domeniul tehnologiei si investitori, promovand excelenta si spiritul antreprenorial si devenind un reper major pentru comunitatea antreprenorilor inovatori din Romania.
UEFISCDI este o institutie publica a carei misiune consta in promovarea calitatii si leadership-ului pentru invatamantul superior, cercetare, dezvoltare si inovare. De asemenea, este recunoscuta pentru initiativele si proiectele sale dedicate dezvoltarii instrumentelor de finantare public-private, in zona de inovare.
Mai multe detalii privind organizarea evenimentului va pot fi oferite de catre Echipa Cafenelei de Inovare
Tel: 021. 307.19.59