Business de la zero, franciza sau achizitia unei afaceri, solutii de a intra in afaceri

0

12 ianuarie 2007

Inceperea unui business de la zero, achizitionarea unei francize sau preluarea unei afaceri deja existente sunt cai de a intra in lumea afacerilor.

O parte dintre specialistii mediului de afaceri considera ca preluarea unui business deja existent ca fiind cea mai eficienta solutie din prisma amaortizarii banilor intr-un timp destul de scurt. Insa, pentru demararea unei astfel de afaceri este necesara o suma destul de mare.
Principalele avantaje sunt: investiile mai mici in promovare, riscuri aferente unei afaceri pozitionate pe piata sunt mai mici si asigurarea spatiului, furnizrilor si angajatilor.
Dezavantajele sunt: achizitionarea unui astfel de tip de afaceri poate avea costuri mult mai mari decat creearea uneia noi, posibilitatea aparitiei unei tensiuni intre noua conducere si angajati si parerea defavorabila a furnizorilor sau partenerilor de afaceri despre marca respectiva.

Pe de alta parte, mai sunt expertii care vad franciza ca fiind cu cel mai scazut grad de risc. Desi, piata francizelor este foarte dezvoltata, Romania beneficiaza de putine francize comparativ cu alte tari. Astfel, un studiu efectuat de de IMO Group arata faptul ca in SUA se deschide o franciza la fiecare 17 minute, in timp ce in Romania se achizitioneaza in medie 4 pe luna.
Pe piata romaneasca, cele mai multe francize sunt in domeniile retailului si al restaurantelor. Prin achizitionarea unei francize,  proprietarul plateste pentru dreptul de utilizare al brandului respectiv si vinde un produs care apartine de drept altcuiva.
Principalul avantaj al francizei il reprezinta ca este o afacere cunoscuta, cu o anumita pozitie pe piata si intens promovata. Totodata aceste motive determina faptul ca franciza se vinde scump.
Achizitionarea unei francize prezinta urmatoarele avantaje: are cele mai putine riscuri; profitul vine intr-un timp relativ scurt datorita brandului si asistenta oferita de francizor in marketing, aparatura, personal sau publicitate. Dezavantajele francizei sunt: respectarea conditiilor francizorului; un profit relativ mooderat deoarece francizatul trebuie sa achite diverse taxe francizorului si conditionarea profitabilitatii de renumele francizorului.

Multi tineri opteaza pentru demararea unei afaceri pornid de la 0. Principalul avantaj este deplina libertatea de decizie a proprietarului pe toate directiile afacerii: control total asupra managementului, alegerea profilului si locatiei, personalului sau bugetelor.
Principalele avantaje le reprezinta: libertatea decizionala peste toate aspectele afacerii si existenta posibilitatii de a creea un brand. Dezavantajele pot surveni din: necunoasterea corespunzatoare a pietei, investiitile de promovare sunt ridicate si amortizarea investitiilor initiale in aproximativ 3-4 ani.

Sursa: Adevarul, 12 ianuarie 2007

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.