24 septembrie 2007
Cele 3 banci din Romania care dau credite start-up cu perioada de gratie de pana la 12 luni sunt: Banca Transilvania, Banca Carpatica si Libra Bank.
Primul pas si cel mai important care trebuie facut de cel care doreste sa demareze o afacere este separarea creditului personal de cel pentru inceperea unei afaceri. Un trecut "patat" influenteaza negativ rezultatul analizei dosarului. In cadrul analizei, bancile verifica administratorul si asociatii in Biroul de Credit si in Centrala Riscurilor Bancare. Referintele pot fi negative daca cel putin unul dintre acestia este gasit cu restante si intarzieri.
Bancile pun pret pe experienta profesionala a administratorului, a managerului general. Acestea pot solicita CV-ul acestuia, informatii daca s-a ocupat de infiintarea companiei, daca in trecut a mai administrat companii si care este starea acestora. La banca aplicantul trebuie sa se prezinte cu un studiu de fezabilitate foarte bine elaborat asupra activitatii pe care urmareste sa o desfasoare. Daca studiul este realizat de o companie consacrata in domeniu, aplicantul va mai primi o bila alba in ceea ce priveste credibilitatea.
Banca Transilvania este prima banca din Romania care a lansat creditul pentru demararea unei afaceri. Acest credit este destinat investitiilor necesare firmelor nou-infiintate, dar si celor care functioneaza nu mai mult de 6 luni.
Banca Comerciala Carpatica ofera creditul Prima Afacere. Acesta este destinat clientilor care doresc sa demareze afaceri noi. Banca poate finanta printr-un credit pentru activitatea curenta pe maximum 36 de luni cu posibilitatea acordarii unei perioade de gratie de maximum 6 luni la plata principalului.
Libra Bank are creditul Auto Scont acordat societatilor comerciale si service-urilor auto, finantare pentru plata furnizorilor, a salariilor, a datoriilor lunare la bugetul de stat.
Sursa: Finantare.ro, 24 septembrie 2007