8 ianuarie 2007
Romania va primi, in urmatorii ani fonduri europene in valoare de peste 30 de miliarde de euro.
Banii sunt disponibili aproape pentru orice, de la proiecte pentru agricultura, pana la instituirea egalitatii de sansa. Totul va depinde insa de modul in care vor fi elaborate si aplicate proiectele.
Spania, Germania, Franta, Italia, Austria sau Belgia au dezvoltat sute de proiecte finantate din bani europeni, ceea ce a contribuit la dezvoltarea majoritatii sectoarelor economice. Unele dintre ele au dus la dezvoltarea unor zone aflate la limita subzistentei, altele au folosit banii pentru redresarea unor monumente istorice uitate de vreme.
Succesul folosirii fondurilor europene depinde de modul in care vom atragem si vom gestiona finantarile din Uniunea Europeana.
Cehii au fost printre primii europeni care au intuit ca industrializarea accentuata din ultimii 20 de ani risca sa duca la disparitia zonelor rurale si au actionat in consecinta.
Astfel au primit fondurile necesare pentru dezvoltarea unor ferme ecologice de crestere a oilor in zona respectiva, iar mai apoi in toata regiunea. Proiectul se deruleaza pe o perioada de 10 ani, timp in care vor fi infiintate si alte ferme ecologice pentru cresterea oilor pe o suprafata impresionanta, de sute de hectare.
Suedia a demonstrat ca muzica rock poate crea locuri de munca. Proiectul "Puzzle" viza infiintarea de intreprinderi in domeniul muzicii si IT-ului, care sa furnizeze servicii de pregatire in cele doua domenii.
In primii doi ani au aparut 10 astfel de companii, iar in 2004 erau deja 70, ceea ce arata importanta muzicii si a internetului in societatea suedeza.
Principalul obiectiv al proiectului este acum infiintarea unui centru de Cercetare-Dezvoltare pentru industria suedeza muzicala in orasul Hultsfred.
Sase tari cu iesire la Marea Nordului s-au asociat si au infiintat o ruta asfaltata continua, destinata exclusiv biciclistilor, situata de-a lungul coastei Marii Nordului, cu legaturi prin intermediul feribotului, lucru care a dus la incurajarea vacantelor cu bicicleta.
Astfel au fost create sute de locuri de munca, nu doar in sectorul de intretinere a traseului, ci si in domeniul activitatilor turistice.
Grecia este poate una dintre tarile care a folosit la maximum fondurile europene pentru punerea la punct a turismului. De la un capat la altul, infrastructura Greciei a fost modernizata.
In paralel cu dezvoltarea infrastructurii, in Grecia a fost modernizata si reteaua hoteliera care lasa mult de dorit.
Un alt proiect de mare succes desfasurat in Portugalia a fost demarat de un grup de olandezi, tara in care morile de vant care produc energie electrica sunt la fel de dese ca si lalelele. Olandezii s-au orientat catre un teren de 7 ha pe un deal, unde au fost construite 12 mori de vant, care pot functiona cel putin 20 de ani si sunt controlate automat, printr-un sistem interconectat din fibra optica. In fiecare an, se produc 2,5 milioane de kw.
Sursa: Adevarul, 8 ianuarie 2007