Romania este mai putin prietenoasa cu antreprenorii decat tarile din lumea a treia

0

romania prietenoasaPotrivit topului „Doing Business”, realizat de catre Banca Mondiala, Romania este mai putin prietenoasa cu antreprenorii decat majoritatea vecinilor si se afla in urma unor state la care nu ne-am fi asteptat, cum ar fi Botswana si Tonga.

Romania a mai coborat o treapta in clasamentul Bancii Mondiale privind mediul de afaceri, pana pe locul 73, tara noastra fiind depasita de state precum Rwanda, care se afla pe locul, sau Botswana, aflata pe 56.

Mai mult, Romania se afla in urma unor state precum Panama (55), Tonga (57), Samoa (61), Fiji (62), Trinidad-Tobago (66), Ghana (67), Kirgizstan (68) sau Antigua si Barbuda (71).

Dintre surprizele europene, Romania este depasita de state ca Georgia, care se afla pe locul 8 in lume, dar si Macedonia (25), Armenia (37) si chiar Belarus (63). Pe de alta parte, Romania este in continuare mai putin primitoare decat majoritatea statelor aflate in aceeasi zona: Slovenia (33), Cipru (39), Muntenegru (44), Polonia (45), Slovacia (49), Ungaria (locul 54), Bulgaria (58), Turcia (69) sau Grecia (72). Depasim, insa, nume ilustre precum Cehia (75), Rusia (92), China (96), Brazilia (116), Indonezia (120) sau India (134), economii aflate in plin avant.

Ce am schimbat in bine

Tara noastra a pierdut un loc in ciuda faptului ca a adus trei imbunatatiri. Astfel, Romania a inlesnit procedurile de infiintare a unei firme prin transferarea raspunderii privind emiterea cazierului fiscal de la Fisc la Registrul Comertului.

„In Romania este nevoie de 8,5 zile si de indeplinirea a cinci proceduri pentru deschiderea unei afaceri. Prin comparatie, la nivel global este nevoie in medie de 25 de zile si de indeplinirea a sapte proceduri. La extreme, in Noua Zeelanda este nevoie de doar o jumatate de zi si de o procedura, iar in tari ca Surinam e nevoie ca un antreprenor sa astepte 208 zile pentru inregistrarea unei afaceri”, arata Mihaela Matei, supervising marketing associate in cadrul Ernst &Young Romania.

Totodata, plata taxelor a devenit mai usoara si mai putin costisitoare, dupa reducerea frecventei platilor la nivel semestrial, fata de plati trimestriale anterior, si prin reducerea taxarii pe vehicule. In ceea ce priveste garantia respectarii conditiilor contractuale, noul cod de procedura civila este de mare ajutor.

La taxe si insolvente stam jalnic

In zona taxelor, firmele din Romania au cel mai mare numar de plati din UE, respectiv 39 pe an, si au nevoie de 200 de ore pentru a se achita de aceste obligatii, cu o rata totala de taxare de 42,9% din profit. Prin acestea plaseaza Romania pe locul 134 in lume. Romania este pe pozitia 174 din 189 de tari in ceea ce priveste conectarea la retelele de electricitate, pentru care sunt necesare sapte proceduri, 223 de zile si un cost echivalent cu 534% din venitul mediu pe locuitor.

De asemenea, tara noastra este pe pozitia 136 la obtinerea autorizatiilor de constructie, cu 15 proceduri si 287 de zile necesare. In fine, Romania este pe locul 99 in lume si ultimul din UE in privinta insolventelor: investitorii recupereaza in medie 30% din creante, iar procedurile dureaza circa 3,3 ani.

Singapore s-a mentinut pe prima pozitie in clasament, urmata de Hong Kong, Noua Zeelanda, SUA, Danemarca, Malaysia, Coreea de Sud, Georgia, Norvegia si Marea Britanie.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.