Patru idei de afaceri ecologice in Romania si costurile de inceput

0

albineBusiness-urile ecologice sunt ultimul trend in materie de idei noi de afaceri. Fiecare persoana isi doreste sa traiasca tot mai sanatos si sa isi dezvolte un ritm de viata echilibrat din orice punct de vedere.

In acest context, agricultura ecologica este deci un pas important in crearea unei afaceri profitabile si, in acelasi timp, in oferirea unui produs de calitate clientilor.

Stuparitul. Mierea de albine si beneficiile acesteia sunt bine cunoscute, fiind unul dintre cele mai dorite produse cu valoare nutritiva exceptionala, neavand termen de expirare. O afacere in apicultura ar trebui sa inceapa cu 5-20 de familii de albine. Este recomandat ca procesul sa inceapa cu 5-10 familii pentru acomodare deoarece este riscant. Investitia medie initiala se ridica la 7.000 euro ce ar include 20 de familii de albine. Veniturile din mierea vanduta se ridica la circa 1.200 euro pe an, daca un stup produce 15 kg de miere. Pretul de export al mierii este in jur de 3-4 euro/kg. Investitia initiala, incluzand echipamentele, corelate cu veniturile si costurile de intretinere ar trebui sa se amortizeze in jur de 3 ani.

Ferma de vipere. Veninul de vipere este un produs dorit in multe industrii, in special cea cosmetica si medicala. Profitul este mare, avand in vedere ca 1 gram de venin costa pana la 700 de euro, luand in considerare intermediarii folositi. Nicio afacere nu are viitor fara o documentare intensiva in prealabil, de aceea este important ca inainte sa porniti la drum sa studiati acest domeniu. Este recomandat ca un start up in acest domeniu sa porneasca cu cel putin 100 de vipere, ceea ce atrage dupa sine o investitie de aproximativ 40.000 euro. Costurile de intretinere sunt reduse, in jur de 200 euro pe luna, accent punandu-se pe lumina si temperatura care trebuie sa fie constante. Procesul de conservare a veninului aduce un cost de circa 150 euro/50gr. Hrana consta in soareci care pot fi crescuti in cadrul aceleiasi ferme. Pentru amortizarea unei astfel de afaceri sunt necesari 6-7 ani daca se continua inmultirea viperelor, veniturile fiind intre 7.000-10.000 euro/an.

Crescatorie de lipitori. Lipitorile sunt cautate in special pe piata externa in special pentru tratamente postoperatorii datorita faptului ca pacientii nu au efecte secundare sau adverse in urma tratamentului cu lipitori. Tratamentul cu aceste vietati poarta numele de hirudoterapie. Saliva lipitorilor contine diferite proprietati cu efect benefic asupra microcirculatiei si antiinflamatorii dar si multe altele. Investitia pentru acest tip de afacere este in jurul sumei de 10.000 euro pentru un spatiu de 50 de metri patrati. Pentru lipitori speciale crescute in conditii sterile, sunt necesare acvarii, un circuit permanent de apa, iluminare si aerisire. Lipitorile sunt destinate in special exportului si un kilogram se ridica la aproximativ 200 de euro. Cresterea anuala a productiei se estimeaza a fi de 30%.

Ferma de raci. La fel ca si pestele, racii sunt tot mai doriti de catre gastronomia romaneasca si nu numai. Acestia sunt considerati o delicatesa, iar comercializarea lor aduce in jur de 10-15 euro pe kilogram de raci vii. Alegerea terenului este foarte importanta in etapa de start up al proiectului. Este necesar un teren in apropierea unui curs de apa, iar calitatile apei trebuie sa includa o concentratie a oxigenului de minimum 2 mg/l si  minimum 4mg Ca/l. Zona trebuie ferita de un eventual inghet prelungit. Dotarile trebuie sa includa echipamente speciale, diferite de cele piscicole. Ca autorizatii necesare se remarca cea de acvacultura de la Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura, cele de mediu din urma studiilor de impact. Investitia minima pentru crestere in sistem semi-intensiv se estimeaza a fi 40.000 euro, in conditiile in care investitorul detine doar terenul, pe cand in sistem extensiv, poate ajunge la cateva mii de euro. Productia pentru un hectar de apa poate ajunge la 350 kg.

Un material PlandeAfacere.ro. Toate drepturile rezervate.

[buton_vrei_plan]

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.