O firma din 4 are buletin de sat. Antreprenor pe ulita

0

La sat s-a nascut vesnicia, dar maternitatea capitalismului avea adresa de oras. In ultimii 15 ani, s-a facut insa un transfer mai degraba unilateral de valori si interese. Astfel, daca eternitatea nu are nici o sansa de supravietuire intre betoane si pereti din sticla, capitalismul incepe sa prinda radacini puternice si in afara oraselor. Iar cei care il redefinesc prind din urma, cu pasi repezi, modelul antreprenorial de Capitala.

In Romania existau anul trecut aproape 470.000 de intreprinderi mici si mijlocii, potrivit Institutului National de Statistica. Dintre acestea, aproximativ 120.000 erau afaceri rurale – activau in mediul rural si erau detinute si conduse de antreprenori care nu locuiau in orase. Specificul acestor afaceri, modul in care sunt conduse, obiectivele pe care trebuie sa le atinga pot parea curioase pentru un antreprenor de oras, obisnuit mai degraba cu modul occidental de a privi afacerile. Cu toate acestea, oamenii de afaceri din mediul rural au descoperit cum sa faca bani chiar si fara MBA-uri, credite sau planuri de afaceri detaliate. Care sunt secretele lor?

Capitalist de mic

Pentru Gheorghe Giurgiu, spre exemplu, secretul este foarte simplu : nici macar o data nu a luat in calcul varianta de a lucra pentru altcineva decat el insusi. „Afaceri as putea spune ca am facut din copilarie, pentru ca tatal meu avea viziuni capitaliste si a stiut sa-mi insufle si mie acest spirit”, isi aminteste. La 21 de ani, desi era elev la Scoala de Ofiteri, incepea sa faca primii pasi de capitalist – in vacante vindea florile pe care parintii sai le cultivau intr-o sera de 250 de metri patrati. „Dupa ce am terminat scoala a fost mai usor, pentru ca dupa programul de la armata puteam sa ma ocup de afacerile familiei. Dupa 1989 am tinut pasul cu noile oportunitati si pot spune ca am fost si ofiter si patron de firma in acelasi timp, pe atunci era permis acest lucru”, povesteste Gheorghe Giurgiu. Cand si-a dat seama ca putea castiga mai mult pe cont propriu decat din postura de angajat, a decis sa renunte la programul de opt ore si sa-si deschida propria afacere. Aici, aproape de Bucuresti, dar la tara.

Vezi mai mult…

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.