4 idei de afaceri pe care le poti incepe acasa

1

afacere_casaIn momentul in care vrei sa iti deschizi o afacere, nu este intotdeauna cea mai buna idee sa te arunci cu capul inainte, mai ales cand nu detii capitalul sau cunostintele pentru a domina piata respectiva. Din fericire, o afacere de acasa te poate ajuta sa te lansezi in lumea afacerilor fara sa iti sumi prea multe riscuri financiare.

Ca incepator este greu sa te decizi in ce domeniu iti vei deschide afacerea iar multitudinea de optiuni disponibile, nu ajuta cu nimic. Tot ce trebuie sa faci este sa iti analizezi cunostintele, abilitatile si pasiunile pentru a opta pentru cea mai potrivita idee de afacere pentru profilul tau.

In continuare vom prezenta cinci idei de afaceri care pot porni din interiorul resedintei personale, iar care mai apoi pot evolua catre o afacere mai complexa daca mediul de afaceri permite acest lucru.

1. Meditatii la diverse materii

Meditatiile sunt o necesitate atunci cand elevii sau studentii intampina dificultati in activitatea lor. Fie ca esti un student eminent sau doar cu studii intr-un domeniu, profesor sau chiar profesor pensionat. Acest tip de afacere poate fi pornit ca un venit suplimentar, sau chiar ca un venit de baza daca elevii care necesita meditatie sunt numerosi. Acest tip de afacere este usor de pornit, nu este nevoie de investitie initiala consistenta ci doar pricepere, rabdare si dorinta de a-i invata pe ceilalti.

O afacere de meditatii este usor de promovat, nu este nevoie de foarte multe lucruri, ci doar de rezultate bune ale elevilor care vor recomanda si altora serviciile de care au beneficiat. Mai mult, se pot pune afise si distribui pliante in cadrul scolilor, liceelor, campusurilor universitare sau in locuri frecventate de categoria vizata.

Trebuie luate in considerare niste standarde tangibile. Pretul perceput trebuie sa fie unul aproape de realitatea de pe piata, sau chiar mai mic la inceput pentru a atrage clienti si a stabili o reputatie.

Materiile abordate pot fi extrem de variate, de la limbi straine, la arte, sau materii necesare pentru facultate. Varsta apropiata de cea a elevului poate fi un avantaj deoarece denota o deschidere a elevului fata de meditator, insa nici experienta in invatamant a unui profesor pensionat nu este de neglijat.

2. Contabilitate primara

Daca esti absolvent de facultate economica, liceu de profil sau doar cu niste cursuri, poti tine contabilitatea primara la firmele mici. Pentru acest lucru nu este nevoie de acreditare CECCAR iar firmele incep sa externalizeze aceste servicii catre persoane specializate pentru a evita erorile si a fi in legalitate.

Pentru a tine contabilitatea primara trebuie sa fii la curent cu practicile si reglementarile legale in vigoare, si sa pastrezi inregistrari contabile corecte.

Promovarea se poate face prin aceleasi metode ca la ideile de afaceri de mai sus, iar in plus, daca munca este de calitate, vei fi recomandat si altora. Organizarea este la baza daca vrei sa intri in acest domeniu de activitate.

Acest tip de serviciu se adreseaza antreprenorilor care nu se descurca cu gestionarea finantelor, sau nu au timpul necesar pentru a realiza aceasta activitate.

Ai nevoie de o gandire meticuloasa, pasiune fata de cifre, si onestitate pentru a intra in aceasta afacere. Camera de Comert poate oferi o clientela noua si posibilitatea de a crea o reputatie in acest domeniu. Trebuie sa iti faci carti de vizita, un website optional, cu recomandari scrise sau video ale clientilor multumiti de servicii si sa ai la dispozitie un computer cu software specializat in domeniul contabil care sa te ajute in activitate.

3. Productie si comercializare obiecte artizanale

Pentru deschiderea unei astfel de afaceri sunt necesare investitii in materiile prime si in promovare. Asociatiile mesterilor populari din diferite zone ale tarii pot ajuta la promovare daca obiectele se indreapta catre cele cu traditie populara. Tot ce trebuie pentru acest tip de afacere este o gandire creativa, rabdare, talent si hotarare. Domeniul obiectelor artizanale este unul foarte variat, iar promovarea poate fi sustinuta prin intermediul retelelor de socializare si site-urilor de specialitate. In plus iti poti comercializa produsele prin participarea la diverse targuri de obiecte handmade.

Poti crea de la haine, genti, obiecte din piele, decoratiuni de orice tip, lumanari parfumate, accesorii pentru femei, cosmetice, jucarii,  felicitari, origami, si multe altele. In functie de abilitati te poti orienta si catre quilt, impletit, crosetat, impletit rachita, olarit, orice prezinta o cerere pe piata.

Avantajele sunt variate, de la timpul de lucru flexibil, la faptul ca poti face ceea ce iti place intr-un mediu agreabil. Trebuie insa sa iei in considerare si aspectele mai putin placute ca de exemplu, costurile initiale de promovare, materii prime sau expediere care se vor amortiza mai greu pana gasesti o clientela stabila sau faptul ca te-ai putea plictisi rapid de munca de rutina.

4. Servicii de curatenie

Idealul acestui tip de afacere este incheierea de contracte de curatenie pentru alte firme. Cele mai multe afaceri care presteaza servicii de curatenie incep ca afaceri de acasa pentru persoane fizice ca primi clienti. Succesul afacerii depinde de calitatea serviciilor raportata la costuri.

Tot mai multe persoane fizice cu un anumit statut al carierei detin mai putin timp pentru treburi casnice, concentrandu-se pe dezvoltarea profesionala care ar necesita timpul personal. La inceput cererea s-ar putea sa fie scazuta insa odata cu experienta atat timpul de lucru va scadea cat si clientela se va dezvolta.

Ai nevoie sa faci cateva compromisuri la inceput, lucrand pentru prieteni si familie, oferind discounturi sau lucrand chiar pe gratis. De asemenea, e posibil sa ai nevoie de produse eco de curatare pentru anumiti clienti.

Daca la inceput va trebui sa faci tu munca de curatenie, trebuie sa fii indeajuns de organizat cu timpul pentru a te ocupa si de conducerea afacerii. Cu timpul, daca se dovedeste o afacere profitabila in zona, vei putea angaja persoane care sa faca anumite activitati in locul tau.

Articol publicat pe pagina web www.plandeafacere.ro in cadrul proiectului InGenius Start-up Xpress! Program de antreprenoriat responsabil in regiunea Sud-Muntenia cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020.

Share.

Un comentariu

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.