Schimbare legislativa 2017: alimentele aproape de expirare se vor vinde la pret mic sau se doneaza

0

alimentele-aproape-de-expirare-se-vor-vinde-la-pret-mic-sau-se-doneazaConform legii 217/2016, incepand din 2017, magazinele si comerciantii din zona FMCG (alimentara) vor fi obligati sa nu mai arunce sau sa distruga alimentele de pe rafturi aflate aproape de data expirarii. Acestea se vor vinde la un pret mai mic sau vor fi donate diverselor cauze.

Legea are drept scop principal:

    Reducerea risipei alimentare;
–    Aducerea unui beneficiu concret pentru ONG-uri si alte institutii sociale din Romania.

Micii si marii comercianti din sectorul agroalimentar vor trebui sa reduca risipa alimentara prin metode care au legatura atat cu distributia si comertul, dar si cu procesarea. Ca urmare a supraproductiei, multe alimente din rafturile magazinelor sunt aruncate cu cateva zile inainte de termenul de expirare. Aceasta noua lege prevede obligativitatea vanzarii acestora cu reducere semnificativa, cat si donarea sau sponsorizarea cu astfel de alimente.

Astfel, inainte cu 3 zile de data expirarii produselor, magazinele sunt obigate sa le sorteze si sa le expuna spre vanzare, pe rafturi speciale. Nerespectarea acestei obligatii va insemna practica comerciala neloiala si va fi penalizata ca atare.

Ulterior, daca aceste alimente nu vor fi cumparate, se va recurge la donarea lor sau sponsorizare, beneficiari fiind diverse institutii/ entitati inregistrate la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

In plus, in aceeasi lege se specifica faptul ca produsele care nu pot fi destinate consumului uman vor fi utilizate drept hrana pentru animale. In situatia in care nici acest lucru nu este posibil, atunci produsele expirate vor fi transformate in diversi nutrienti sau in biogaz.

Ce penalizari primesc comerciantii care arunca alimentele?

Reprezentantii autoritatilor cu atributii de control in domeniul agroalimentar vor amenda  comerciantii care nu se supun noii legi:

•    de la 1.000 la 3.000 de lei pentru microintreprinderi;
•    de la 3.000 la 6.000 de lei pentru intreprinderile mici si mijlocii;
•    de la 6.000 la 10.000 de lei pentru firmele mari.

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting activeaza de peste 10 ani pe piata de consultanta juridica, fiscala si comerciala, oferind servicii complete de business : infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM,  serviciul de gazduire de sedii sociale si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail  [email protected]. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

Website: www.reinventconsulting.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.