Creste salariul minim. Antreprenori: Concurenta neloiala. Sindicate: Se echilibreaza piata

0

Lipsa fortei de munca devine cronica indeosebi la nivelul personalului calificat. Desi sunt cativa ani de cand companiile lanseaza frecvent semnale ingrijoratoare, Consiliul Investitorilor Straini (FIC) confirma inca o data acest lucru. Rezultatele ultimului sondaj realizat in randul membrilor Consiliului arata ca „Romania se confrunta cu o situatie dificila privind disponibilitatea fortei de munca”. Mesajul transmis de comunitatea de afaceri reprezentata de Consiliul Investitorilor Straini este alarmant: Romania nu mai este competitiva din punctul de vedere al fortei de munca bine calificata.

Guvernul nu mai are bani si cauta sa-si carpeasca gaurile pe seama mediului privat, reclama antreprenorii. Ar fi vorba de peste 300 de milioane de lei, pe care executivul ar incerca sa-I aduca pe final de an la buget, prin majorarea, brusca, de la 1 noiembrie, a salariului minim pe economie, sustine Florin Jianu, reprezentantul IMM-urilor.

Potrivit acestuia, statul face concurenta neloiala, in conditiile in care cei mai multi salariati platiti cu venitul minim sunt la privat. Modificarea salariului minim se face pe Facebook, fara consultare, iar firmele vor avea reale dificultati, in conditiile in care bugetele nu au fost construite dupa acest reper, mai spune la RFI Florin Jianu:
Florin Jianu: Stabilirea salariului minim si aplicarea masurilor fiscale se face de la inceputul anului. in cazuri exceptionale se facea de la jumatatea anului. Niciodata nu s-a facut de la 1 noiembrie, anuntata cu doua saptamani inainte. Niciodata nu s-a facut asa ceva.

Intentiile guvernului au surprins pana si sindicatele. O spune la RFI Petru Dandea, de la Cartel Alfa. Vor urma intalniri, precum cea de ieri, in care guvernul isi va explica intentiile. Cert este ca inghetarea salariilor in 2019 nu poate fi acceptata, chiar daca executivul ofera la schimb un salariu minim mai mare, din noiembrie si nu din ianuarie, asa cum era planificat inital.

In ultimii ani, companiile s-au lovit si de repetatele cresteri salariale, care pleaca piramidal de la salariul minim stabilit arbitrar de guvern. si nu se opresc aici. O noua majorare este anuntata de oficialii romani, de la 1 ianuarie 2019. in plus, companiile au suportat tot mai greu concurenta cu sectorul public. Nu in ultimul rand, desele schimbari ale legislatiei fiscale, inclusiv privind contributiile pe munca, s-au adaugat si ele la problemele investitorilor. Daca alaturam si lipsa de infrastructura avem tabloul complet.

Domeniile aflate sub media nationala sunt industria turistica cu minus 39% fata de medie; constructiile, minus 37%, un sector aflat, de altfel, in suferinta, si tranzactiile imobiliare, in care salariile sunt mai mici cu 17% fata de media nationala. Nivelul de salarizare pare destul de surprinzator, dar este posibil ca sectorul imobiliar sa ascunda o parte din castigurile angajatilor in comisioane si bonusuri. De asemenea, statistica arata ca femeile castiga cu 4% mai putin decat barbatii.

Sursa: RFI

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.