Top 6 motive pentru care aveti nevoie de un plan de business

0
De la finantare, intocmirea unei liste cu potentiali clienti, gasirea unei echipe, pana la pregatirea produselor pentru lansare si cercetarea pietei, antreprenorii au o lista intreaga de probleme de rezolvat inainte de a-si deschide afacerea.

In acest punct, desi ignorat de multi, planul de business devine documentul care va ghida compania pe drumul spre succes.

Iata si de ce:

– In primul rand va tine departe de greseli costisitoare. Nimeni nu vrea ca dupa luni sau ani de munca pentru a pune start-up-ul pe picioare sa descopere ca afacerea nu avea nici o sansa inca de la inceput. Fie ca au subestimat nevoia de finantare, si-au ales partenerii de afaceri nepotriviti sau pur si simplu nu exista nici o metoda viabila de a face bani, motivele pentru care antreprenorii pot da gres sunt nenumarate. In schimb, elaborarea unui plan de afaceri forteaza luarea in calcul a tuturor scenariilor si limiteaza riscul unor erori. in plus, ajuta la identificarea slabiciunilor si punctelor forte ale companiei si, implicit, la masurarea sanselor de succes.

– Pentru un start-up, viitorul depinde de implementarea conceptului care sta la baza business-ului. Asta inseamna ca va trebui sa va stabiliti prioritatile, telurile si sa masurati performanta. Pe parcursul scrierii planului, veti avea ocazia sa raspundeti unor intrebari esentiale pentru supravietuirea si profitabilitatea afacerii. ”Ce isi doresc consumatorii cu adevarat?”, ”Exista o piata pentru produsele sau serviciile pe care le ofer?”, ”Care va fi cea mai eficienta metoda de a atrage clienti?”, ”Care va fi bugetul de publicitate?”, ”La ce pret vor fi vandute bunurile sau serviciile?” – acestea sunt numai cateva dintre lucrurile pe care va trebuie sa le stabiliti.

– Planul de business inseamna si cercetarea concurentei. Toate companiile trebuie sa faca fata concurentei directe sau indirecte si, cu cat invatati cat mai multe despre ceilalti jucatori, cu atat va va fi mai clar drumul care care trebuie sa il urmati. Veti avea ocazia de a vedea greselile celorlalti si de a invata ce strategii functioneaza si in ce situatii. De asemenea, veti avea ocazia de a cunoaste mai bine piata. Care sunt cele mai importante trenduri din sectorul in care urmeaza sa activati? Care sunt cele mai mari amenintari? Piata este in crestere sau, dimpotriva, scade in fiecare an? Planul de business va va ajuta sa dobanditi o intelegere mai adanca si mai nuantata asupra pietei.

– Adeseori, antreprenorii subestimeaza nevoia de finantare, iar lipsa capitalului este unul dintre principalele motive pentru care firmele intampina dificultati sau isi inchid portile inca din primul an de viata. in timpul elaborarii planului va trebui sa stabiliti cu exactitate de unde vor veni banii, pe ce se vor duce si daca vor fi suficienti nu numai pentru a deschide afacerea, ci si pentru a sustine cresterea in anii urmatori.

Mai multe detalii: www.esimplu.ro.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.