Teoria, ca teoria… practica ne omoara???

0

Atunci cand incepem sa scriem un proiect, e bine sa pornim de la o idee de proiect si de la o problema reala – problema mea cea mai mare cand stateam la gazda mea era ca niciodata nu ajungeam la timp sa ii deschid omului cu lumina, pentru citirea contoarului. Mi-as fi dorit sa am contoarul pe palier, ca sa il citeasca si singur si eu sa nu stau stresata ca trebuie sa ma duc acasa sa ii deschid usa. Pentru 5 minute, pierdeam 3 ore de munca.

 

La ce ne gandim cand scriem un proiect – poza realizata de Melania Coman, inspirata de cursul de Scriere de proiecte al lui Ciprian Nicolae – CONSTRAIN

problema = situatia actuala = contoar in casa

grup tinta = toti locatarii de blocuri vechi, unde contoarele de lumina sunt in casa

situatia dorita = contoar pe palier

beneficiari = % / toti locatarii de blocuri vechi, ale caror contoare se vor muta din casa pe palier

Pot sa scriu un proiect? Evident ca acum am cel putin o parte destul de importanta a proiectului clara, deci… in principiu, da, as putea sa fac asta. Daca m-as numi… cum ii cheama pe cei care se ocupa de asta? A, Electrica… Sau primaria… Sau, de ce nu, o simpla asociatie de proprietari…

(Fac o paranteza care se impune – eu am renuntat acum cativa ani buni la televizor… De asemenea, am renuntat la multe dintre modalitatile umane de a se informa… Cand scriu un proiect, aflu totul despre domeniul proiectului, piata, who’s who, proces de productie, etc. Dupa aceea, incerc sa impachetez in memoria de lunga durata cat mai multe, iar restul se arunca – este o buna modalitate de a ramane cat de intreg la cap poate ramane un consultant.)

Ce mai trebuie sa fac? Trebuie sa imi cuantific grupul tinta – fiti intotdeauna atenti la numere – desi acum incercam sa sensibilizam pe finantator si sa ii spunem ce nasol ne e noua, locatarilor de bloc sa plecam 1 joie pe luna de la munca cu 3 ore mai devreme ca sa ii deschidem omului de la lumina sa citeasca contoarul, la faza de buget si analiza cost-beneficiu trebuie sa il dam pe spate… Ideea e ca dupa ce finantatorul (ma rog, evaluatorul lui) va citi proiectul, sa spuna: „Doamne, cum m-am descurcat eu fara proiectul asta pana acum????”

Hai sa revenim totusi, la a clarifica termenul de problema – Cineva foarte inteligent spunea ca atunci cand ai la indemana un ciocan, tinzi sa abordezi toate problemele ca pe niste cuie…

Vezi textul integral

Sursa: Finantare.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.