Metoda PERT – For Dummies

0

Continuand seria de articole destinate metodelor moderne de management, si pentru a face totodata o legatura cu articolul despre DIAGRAMA GANTT, va voi face o scurta descriere a metodei PERT (Program Evaluation and Review Technique).

 Model PERT

Luand in considerare faptul ca proiectele complexe sunt constituite dintr-o serie de activitati dintre care unele trebuie indeplinite secvential, iar altele in parallel cu celelalte, aceasta serie de activitati poate fi modelata sub forma unei retele.

Programul de Evaluare si Examinare Tehnica (PERT) este un model de tip retea care permite randomizarea in programarea timpului de indeplinire a sarcinilor unui proiect. Prin PERT se poate reduce atât timpul, cat si costurile unui proiect.

Etape in procesul de planificare PERT:

– 1. Identificarea activitatilor specifice si a obiectivelor intermediare:
– Este de ajutor sa se alcatuiasca o lista de activitati care, in etape ulterioare, sa poata fi extinsa cu ajutorul informatiilor avute la dispozitie;
– 2. Determinarea etapizarii activitatilor:
– Aceasta etapa presupune o analiza a fiecarei activitati in parte pentru a determina relatii acestora una cu cealalta si ordinea in care trebuie finalizate;
– 3. Construirea diagramei de retea:
– Construirea diagramei se poate face cu ajutorul unui software specializat sau manual. In ambele cazuri, este bine sa se foloseasca simboluri uzuale ca de exemplu:activitatile vor fi reprezentate de sageti, in timp ce obiectivele intermediare sunt simbolizate prin cercuri.
– 4. Estimarea timpului necesar pentru realizarea fiecarei activitati:
– Pentru a determina timpul de realizare a unei activitati, in mod normal se determina trei timpi:”timpul optimistic”, “timpul cel mai probabil”, “timpul pesimistic”.Timpul de realizare a unei activitati se calculeaza apoi astfel:
– Tra=(Topt+4*Tprob+Tpes)/6
– 5. Determinarea caii critice:
– Calea critica se determina prin adaugarea timpilor activitatilor pentru fiecare secventa si determinand cea mai lunga cale a proiectului.
– 6. Updatarea PERT pe masura ce proiectul progreseaza:
– Pe masura ce proiectul progreseaza, se pot face modificari. Timpii programati pot fi modificati cu cei realizati. Daca apari intarzieri, se vor aloca resurse aditionale pentru recuperarea acestuia si diagrama PERT va fi modificata pentru a reflecta acest lucru.

Model PERT – etapizare simpla

Avantaje ale PERT:

Diagrama PERT este mai folositoare decât alte metode utilizate in prezent deoarece ne pune la dispozitie unele informatii precum:

– Timpul prognozat de realizare a proiectului;
– Probabilitatea de realizare inaintea datei specificate;
– Activitatile – cai critice care au impact direct asupra datei de finalizare a proiectului;
– Activitatile care au timp suplimentar la dispozitie care poate fi pus la dispozitie activitatilor – cai critice;
– Data de incepere si incheiere a proiectului.

Dezavantaje ale PERT:

Printrele limitarile PERT, se pot aminti urmatoarele:

– Estimarile timpilor activitatilor sunt oarecum subiective si depind de judecata uneia sau mai multor persoane pe baza unor informatii (complete sau incomplete) avute la dispozitie in momentul realizarii estimarilor;
– Chiar daca timpii activitatilor sunt bine estimati, PERT accepta o beta – distributie a acestor estimare in cadrul intregului proiect, in timp ce distributia reala poate fi reala.

Chiar daca PERT realizeaza o beta-distributie similara cu cea reala, exista posibilitatea aparitiei unor intarzieri deoarece timpul asociat de catre PERT caii critice va fi intotdeauna mai mare decât in mod real.

Sursa: Finantare.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.