De ce am nevoie de un plan de afacere?

0

Multi intreprinzatori sunt nevoiti sa intocmeasca un plan de afacere abia atunci cand acesta le este solicitat de un potential investitor. Un plan de afacere este insa util nu numai finantatorilor externi, ci si proprietarilor firmei – in fapt, redactarea sa ar trebui sa fie unul din primii pasi in initierea oricarei afaceri. Planul de afacere poate da o prima imagine asupra perspectivelor reale ale afacerii; pot fi astfel evitate pierderile provocate de proiecte neviabile inainte ca ele sa se fi produs efectiv.

Intocmirea planului de afacere permite:

• stabilirea realista a necesarului de resurse si a surselor din care acestea pot fi obtinute;
• incadrarea in timp a etapelor afacerii;
• coordonarea fazelor viitoare ale afacerii si rezolvarea eventualelor neconcordante.

Intreprinzatorii sunt „fortati” sa ia in considerare aspecte care le-ar putea scapa la o abordare mai superficiala. Pot fi descoperite astfel puncte slabe ale afacerii sau idei noi care ar putea sa ii sporeasca rentabilitatea. Nimeni nu se asteapta ca previziunile planului de afacere sa se regaseasca integral in realizarile efective; totusi, in cazul in care planul este bine intocmit, datele sale pot servi ca un instrument util de control al rezultatelor obtinute.

Planul de afacere reprezinta, in acelasi timp, o cerinta a investitorilor externi (creditori sau actionari potentiali). Acestia trebuie sa afle dintr-un plan de afacere:
• in ce consta afacerea;
• motivele pentru care afacerea este profitabila;
• capitalul necesar;
• rentabilitatea scontata.

Planul de afacere nu este singurul aspect luat in considerare de potentialii investitori/finantatori, insa lipsa acestuia sau existenta unui document care releva lipsa unei viziuni pe termen lung si a unei strategii coerente vor reprezenta semnale de alarma pentru acestia.

[buton_vrei_plan]

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.