Cum sa angajezi un consultant pentru realizarea planului de afacere

3

De multe ori este de preferat sa angajati un consultant care sa va ajute in realizarea planului de afacere. De aceea am pus la un loc o lista de idei care sa va ajute sa luati cea mai buna decizie.

Cand vine vorba de angajarea unui consultant in scrierea planului de afacere, opiniile sunt impartite: unii oameni de afaceri cred cu tarie in utilitate angajarii unui expert extern pentru ca poate aduce noi perspective si cunostinte care pot adauga valoare planului de afacere, in timp ce altii considera ca angajarea unui consultant implica niste costuri mult prea mari raportate la beneficiul primit si in plus, acestia (consultantii) nu stiu afacerea atat de bine pe cat o cunosc intreprinzatorii.

Cine are dreptate? Am putea spune ca ambele tabere, in functie de tipul de consultant angajat si de scopul pentru care este acesta angajat. Majoritatea consultantilor sunt experti pe anumite arii de business si pot fi angajati fie sa va asiste la scrierea unor parti din planul de afaceri fie sa fie subcontractati pentru realizarea integrala a planului de afacere.

Dezavantajul in colaborarea cu un consultant este reprezentata de faptul ca trebuie sa petreceti destul de mult timp comunicand cu acesta atat inainte cat si in timpul derularii contractului.

Trebuie sa va asigurati ca ati explicat pe deplin si consultantul a inteles exact – natura afacerii dumneavoastra, conceptul si strategia afacerii, nevoile dumneavoastra financiare, precum si alte aspecte, cum ar fi cele legate de activitatile de control, planurile de viitor si asa mai departe. Toate aceste elemente trebuie clarificate pe parcursul procesului pentru ca nu doriti sa o platiti pentru un plan de afacere frumos facut care sa se potriveasca pentru afacerea altcuiva si nu pentru a dumneavoastra.

Si o data ce planul de afacere este realizat, este recomandat sa mai aveti o discutie cu consultantul pentru a vedea daca mai exista si alte aspecte utile care pot fi exploatate dar care nu au fost incluse in planul de afaceri.

[buton_apeleaza_consultant]

Daca va decideti sa angajati un consultant pentru a va ajuta sa pregatiti planul de afaceri, asigurati-va ca alegeti cea mai potrivita persoana pentru acesta activitate. Mai jos aveti cateva recomandari care sa va ajute in procesul de selectare a unui consultant:

1. Obtineti recomandari. Intrebati-va colegii, cunostintele si alti colaboratori, cum ar fi bancheri, contabili si avocati daca nu va pot recomanda un consultant pentru scrierea unui plan de afacere. O recomandare buna va poate scuti de extrem de multa munca si stres. In plus, putini consultanti isi fac publicitate in sensul clasic al cuvantului, deci recomandarile sunt cea mai buna modalitate de a ajunge la ei.

2. Urmariti sa aiba experienta in lucrul cu companii similare cu a dumneavoastra. Gasiti un consultant care este expert in a ajuta companii cum este a dumneavoastra. La modul ideal, consultantul ar trebui sa aiba experienta in scrierea planurilor de afaceri pentru companii de dimensiuni similare si/sau care activeaza in acelasi tip de industrie ca firma dumneavoastra. Este de preferat sa evitati sa lucrati cu consultanti care fac „de toate pentru toti”.

3. Verificati referintele. O data ce ati obtinut numele unui consultant, gasiti cel putin trei clienti pentru care acesta a lucrat anterior si interesati-va de calitatea muncii prestate si de felul in care a decurs colaborarea cu acesti clienti. Estimarea financiara initiala a fost pastrata pana la finalul contractului? Planul de afacere a fost realizat la timp? Planul de afacere si-a indeplinit scopul pentru care a fost realizat?

4. Incheiati un contract. Incheiati un contract de prestari servicii cu acesta care sa prezinte in detaliu: onorariul, cand si cum se plateste acesta, care sunt piesele care trebuie predate de consultant la finalul contractului, care este termenul limita de executare a contractului, clauze de confidentialitate etc.

Unde puteti gasi un consultant

Speram ca informatiile v-au fost utile si va dorim mult succes in realizarea planului de afacere!

Un material plandeafacere.ro. Toate drepturile rezervate.

Share.

3 comentarii

  1. In mod ideal ar trebui platit consultantul doar daca planul de afaceri are success si se tine de rezultat…
    Plata sa fie pe rezultate nu pe timp…

    Putini sunt profesionisti si atat de inteligenti in afaceri sa iti ofere garantie ca daca nu functioneaza planul de afaceri iti da banii inapoi.
    RARI SUNT MENTORII SI CONSULTANTI CARE CHIAR STIU SI AU FOST EI IN SITUATIA DE ANTREPRENOR SI NU NUMAI ASTA CI SA SI AIBA REZULTATE BUNE SAU F BUNE….
    Eu daca nu as gasi un expert sau mentor m-as gandi serios sa fac eu insumi planul de afaceri cat se poate de bine participand la seminarii sau workshop-uri ale unor oameni care au avut success inainte in afacerea pe care vreau eu sa o pornesc.

    • @radu,
      un plan de afaceri nu aduce profit de la sine;
      e nevoie si de o implementare impecabila pentru ca un plan bun sa functioneze;
      planul e in controlul consultantului, insa implemenatarea nu;
      si cum majoritatea patronilor fie „stiu ei mai bine”, fie se zgarcesc la mere.. sunt suficiente sanse ca un plan bun sa nu faca profit din cauza unei implementari deficitare;
      si atunci de ce ar da consltantul banii inapoi?

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.