Ce sunt obiectivele SMART

5

SMART este un acronim al caracteristicilor considerate esentiale in formularea obiectivelor si anume: specifice, masurabile, accesibile, relevante si incadrate in timp.

Utilizarea obiectivelor SMART in scrierea planului de afaceri are rolul de a va ajuta sa pastrati planul de afaceri cat mai scurt, clar si focusat pe obiectivele generale ale afacerii. In acelasi timp, realizate corect, acestea au rolul de a oferi repere constante in evaluarea rezultatelor obtinute pe parcurs.

Ce inseamna fiecare dintre ele si cum va ajuta in creionarea planului de afaceri:

Specific – furnizeaza informatii despre caracteristicile specifice unui anumit obiectiv . Obiectivul indica exact ceea ce se doreste sa se obtina si nu lasa loc de interpretari.
Pentru a verifica daca un obiectiv este sau nu Specific, utilizati intrebari precum:
– Cine este implicat?
– Ce anume dorim sa obtinem?
– Cand trebuie facut?
– Unde este realizat?
– Care sunt cerintele si limitarile?
– De ce este nevoie sa facem asta?
Nu este obligatoriu ca un obiectiv sa raspunda la toate intrebarile de mai sus in acelasi timp.
De exemplu, faptul ca va propuneti sa va cresteti cifra de afaceri este un obiectiv cat se poate de ambiguu, pentru ca nu da posibilitatea unei forme de evaluare. Pentru a fi specific, obiectivul ar trebui sa sune cam asa: „Cresterea cu 10 % a cifrei de afaceri pe piata Iasului intr-un termen de 6 luni”.

Masurabil – prezinta aspecte cantitative si calitative ale unui obiectiv care pot fi masurate cu unitatile de masura cunoscute. Un obiectiv care nu are o modalitate de masurare este ca un meci de fotbal in care nimeni nu tine scorul: toata lumea alearga dar nimeni nu stie cine a castigat. Cifrele sunt o parte esentiala din afacere, iar atasand cifre concrete obiectivelor aveti posibilitatea monitorizati progresului atingerii lor.
Pentru a verifica daca un obiectiv este sau nu Masurabil, utilizati intrebari precum:
Cat de mult(a)?
Cat de multi(e)?
Cand voi sti ca a fost indeplinit?

De exemplu „Realizarea unor sesiuni de instruire pentru agentii de vanzari” este un obiectiv general care nu ofera posibilitatea de evaluare, in timp ce „Realizarea unor sesiuni de instruire privind Managementul timpului, Managementul stresului si Vanzari eficiente pentru 60 de agenti de vazari” este un obiectiv care va permite monitorizarea permanenta a progresului facut.

Accesibil – inseamna ca un obiectiv poate fi intr-adevar atins cu capacitatea si resursele disponibile. De multe ori, mai ales in cazul micilor afaceri, intreprinzatorii se lasa cuprinsi de entuziasm si isi propun obiective nerealizabile, fie din ratiuni de cost, de timp sau de capacitate manageriala. Riscul stabilirii unor astfel de obiective, dincolo de impactul negativ asupra unui potential investitor, este acela de a demotiva intreaga echipa implicata in afacere.
Un obiectiv prin care va propuneti sa publicati trei carti noi pe saptamana va pune o presiune extrem de mare pe echipa editoriala si va duce la demotivarea acestora atunci cand obiectivul nu va fi atins. O carte noua la doua saptamani s-ar putea sa se dovedeasca mai accesibil pentru resursele umane si de timp ale unei edituri la un moment dat.

Relevant – inseamna ca realizarea obiectivului contribuie la impactul vizat de afacere.
Realizarea unui obiectiv trebuie sa contribuie in mod esential la atingerea unui obiectiv mai mare, mai general. Relevanta obiectivului se evalueaza in raport cu acest obiectiv mai general. In acest sens, el trebuie sa vizeze un anumit impact.
Daca va propuneti sa participati la 3 targuri internationale de mobila in decurs de un an, dar nu aveti resursele si capacitatea de a exporta mobila, s-ar putea sa se dovedeasca un obiectiv nerelevant si costisitor. In contextul dat, un obiectiv relevant ar viza participarea la doua targuri de mobila nationale pe an.

Incadrat in Timp – face referire la un anumit interval de timp, bine precizat, privind stadiul
atingerii obiectivului. Indiferent ca va propuneti sa va cresteti afacerea cu 25% sau sa adaugati in portofoliu inca 5 clienti, este imperativ necesar sa va stabiliti un interval de timp.
Pentru a verifica daca un obiectiv este sau nu incadrat in Timp, utilizati intrebari precum:
– Cand?
– Pana cand?
Un exemplu de obiectiv incadrat in timp este: „Realizarea unei sesiuni de instruire pentru membrii departamentului de Marketing in perioada 10-14 iunie 2012 „

Un material plandeafacere.ro. Toate drepturile rezervate.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.