Tot ce trebuie stiut despre o marca (VI)+(VII)

0

CUM SE POATE FACE EXTINDEREA TERITORIALA A PROTECTIEI UNEI MARCI?

Nimic mai simplu; problema nu este noua, iar dumneavoastra puteti apela la una din urmatoarele variante:
– utilizarea asa-numitei „cai nationale”; aceasta presupune ca solicitantul (roman in cazul de fata) sa depuna cereri de inregistrare a marcii in toate statele in care doreste protectia acesteia.

Aceasta implica insa ca intre Romania si statele respective sa existe acorduri bilaterale sau multilaterale de protectie a proprietatii industriale; dat fiind ca Romania si toate statele europene sunt semnatare a Conventiei de la Paris, pentru protectia  proprietatii industriale, solicitantul roman poate alege aceasta cale petru inregistrarea marcii in toate sau in oricare din statele Europei.

Daca alege aceasta cale, solicitantul roman va trebui:
– sa fie reprezentat de cite un mandatar, agreat de oficiul statului respectiv, in fiecare din tarile de interes,
– sa parcurga o procedura specifica fiecarei tari si – lucru deloc de neglijat,
– sa achite taxe (pentru mandatar, cerere, examinare, inregistrare, reinnoire, etc.) pentru fiecare stat in parte, aceasta determinind costuri semnificative.

– utilizarea „Sistemului Madrid”; in fapt, este vorba de doua tratate internationale, la care Romania este parte, pentru inregistrarea internationala a marcilor. in baza acestor tratate, dupa caz, in baza unei marci inregistrate in Romania (Aranjamentul de la Madrid) sau a unei cereri depuse pentru inregistrare in Romania (Protocolul referitor la Aranjamantul de la Madrid), solicitantul roman poate depune, prin intermediul oficiului tarii de origine (in cazul nostru, OSIM), o cerere (la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale – OMPI) pentru inregistrarea internationala a marcii, desemnind statele membre la unul sau la ambele tratate unde doreste protectia. in acest caz, cel putin pentru faza de depunere a cererii, solicitantul nu mai are nevoie de mandatar, iar taxele, daca sunt mai mult de 3-4 state desemnate, sunt incomparabil mai mici decit in cazul precedent.

Unul din dezavantajele importante ale Sistemului este ca, in primii 5 ani, marca internationala este legata de cea nationala, iar daca aceasta din urma este anulata sau lista de produse este limitata, in mod obligatoriu acelasi lucru se intimpla si cu marca internationala.

– utilizarea „Sistemului marcii comunitare”: aceasta presupune ca solicitantul roman sa depuna o cerere de inregistrare a marcii la Oficiul de Armonizare a Pietei Interne (OHIM), cu sediul in orasul Alicante, Spania, al carui rol este de inregistrare a marcilor comunitare; dupa parcurgerea procedurilor, prin inregistrare marca este protejata in toate statele membre ale Uniunii Europene.
Fata de „sistemele” descrise anterior, acest sistem este mult simplificat si implica costuri incomparabil mai reduse.

– Daca statele in care se doreste protectia nu sunt toate membre ale Uniunii Europene, solicitantul poate combina „sistemele” anterioare: de exemplu, poate folosi „Sistemul Madrid”, desemnand statele ne membre ale Uniunii, iar pentru statele membre poate desemna marca comunitara.

CE ESTE MARCA COMUNITARA?

Conform art. 4 din Regulamentul CE 40/94, „pot constitui marci comunitare toate semnele care pot fi reprezentate grafic, in special cuvintele, numele de persoane, desenele, literele, cifrele, forma produsului sau a ambalajului sau, cu conditia ca astfel de semne sa asigure deosebirea intre produsele sau serviciile unei intreprinderi de cele ale altora „.

Marcile de produse sau servicii inregistrate in conditiile acestui Regulament sunt denumite „marci comunitare” si produc aceleasi efecte in intreaga Uniune Europeana.

Marca comunitara are un caracter unitar: nu poate fi inregistrata, transferata, nu poate face obiectul unei renuntari, al unei decizii de revocare a drepturilor de titular sau de nulitate si folosirea sa nu poate fi interzisa decat in cadrul Uniunii in ansambul ei.
Desi produce efecte in toate statele Uniunii, marca comunitara nu se substituie marcilor nationale din statele membre, ci coexista cu acestea.

Sursa: Business-point.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.