Stabilirea obiectivelor este un element esential in asigurarea succesului afacerii tale. Obiectivele iti ofera o directie, te ajuta sa nu pierzi din vedere lucrurile esentiale si in acelasi timp iti ofera un instrument de evaluare a succesului afacerii.
Felul in care abordezi problematica stabilirii obiectivelor spune foarte multe despre sansele tale in atingerea lor. De ce? Pentru ca majoritatea oamenilor inteleg, cel putin la nivel teoretic, importanta obiectivelor si totusi, mai putin de 5 % isi scriu aceste obiective pe hartie sau isi fac un plan de actiune pentru atingerea obiectivelor.
Daca te numeri printre cei care inca nu si-au pus obiectivele pe hartie, mai jos ai cateva idei si sfaturi care te vor ajuta.
Stabileste-ti obiective pe termen lung si pe termen scurt
Ai putea sa iti stabilesti obiective saptamanale, lunare, trimestriale, anuale sau pentru 3-5 ani. O modalitate de a-ti stabili obiectivele pe termen scurt este ca anterior sa le stabilesti pe cele pe termen lung. Ti-ai stabilit un nivel al incasarilor sau un anumit numar de clienti optim pana la o anumita data? Daca nu iti vine nici o cifra in minte imediat, da-ti timp sa iti evaluezi scopul si obiectivele afacerii pe termen lung. O data ce le-ai stabilit pe acestea poti sa incepi sa o iei in sens invers: daca obiectivul tau este sa obtii 30.000 de Euro in primul an de functionare, fa-ti o lista cu toate etapele care te vor ajuta sa atingi acest obiectiv.
Asigura-te ca obiectivele pe care ti le stabilesti sunt specifice, masurabile si au un termen limita clar
„Cresterea vanzarilor” suna foarte bine, dar este o exprimare vaga care nu iti ofera nici o posibilitate de masurare a succesului. Pentru a putea monitoriza progresul atingerii obiectivelor, ai nevoie ca acestea sa fie specifice. Mai multe informatii despre Obiectivele SMART gasesti AICI.
Asigura-te ca obiectivele stabilite te ajuta sa evoluezi
Nu iti stabili obiective prea usor de atins, pentru a te proteja de un eventual esec. Rolul stabilirii obiectivelor este de a-ti oferi provocari pentru a deveni mai bun si a-ti depasi limitele. Incearca sa iti stabilesti obiectivele de asa maniera incat sa constituie provocari dar sa poata fi atinse. Riscul stabilirii unor obiective imposibil de realizat este acela ca te vor duce spre esec si implicit spre demotivare.
Asigura-te ca obiectivele stabilite sunt relevante
Obiectivele trebuie sa te ajute sa iti atingi scopul general. Evita obiectivele care nu fac decat sa iti ofere o ocupatie, dar nu au nici un impact asupra succesului general al afacerii. In acest fel, risti sa pierzi din vedere tocmai aspectele cu adevarat importante ale afacerii. Multi antreprenori ajung la un moment dat sa se ocupe de micro-management si de aspecte administrative, pierzand din vedere dimensiunea strategica a afacerii.
Da dovada de rabdare si de consecventa
Daca sistemul tau de stabilire a obiectivelor pare ca nu functioneaza pentru ca nu obtii mai nimic din ce ti-ai propus, nu renunta! Continua sa iti stabilesti obiectivele si sa lucrezi in directia atingerii lor si vei vedea ca o data integrat acest sistem in munca ta, rezultatele vor incepe sa vina. In plus, tu vei deveni mult mai organizat si mai concentrat asupra obiectivelor.
Revizuieste-ti obiectivele in mod constant
Pastreaza obiectivele pe termen scurt afisate la vedere, undeva pe birou sau pe un perete unde sa le poti vedea in fiecare zi, astfel vei sti mereu ce anume mai ai de facut. Evalueaza-ti obiectivele anuale macar o data pe luna pentru a vedea daca te indrepti in directia buna. Daca prioritatile afacerii se schimba, nu ezita sa iti modifici obiectivele: flexibilitatea este o caracteristica esentiala a unui antreprenor.
Multa inspiratie in stabilirea si atingerea obiectivelor afacerii tale!
Un material plandeafacere.ro. Toate drepturile rezervate.
[buton_vrei_plan]