Cati dintre dumneavoastra nu v-ati intrebat, poate in fiecare zi, ce sa faceti pentru a avea angajati eficienti si multumiti? Prin ce mijloace pot determina performanta?Din pacate sau din fericire, nu exista un singur raspuns la intrebarile de mai sus; „din pacate”, pentru ca, daca ar exista, ar fi un fel de panaceu universal, pe care l-ar putea aplica toti, obtinand rezultatele dorite.
Cand spun „din fericire”, ma gandesc la alegerea pe care este liber sa o faca fiecare, la creativitatea pe care o presupune gasirea unei solutii adecvate, in definitiv, ma gandesc la acele aspecte care aduc varietate, care fac diferenta intre companii.In privinta oamenilor, totul tine de motivatie. Nimeni nu face nimic fara un motiv, mai mult sau mai putin egoist. Fiecare dintre noi are niste asteptari pe care cauta sa si le implineasca.
Motivatia reprezinta un ansamblu de factori dinamici care determina conduita unui individ. Atunci cand analizam motivatia angajatilor trebuie sa avem in vedere:
– mediul social si cultural in care s-au format si traiesc;
– nivelul educational;
– experienta de viata;
– conceptia despre sine a angajatului, care are tendinta fie de a se supraaprecia, fie de a se subaprecia; in functie de aceasta imagine pe care si-o creeaza despre ei insisi, isi stabilesc nivelul aspiratiilor.
O prima provocare pentru dumneavoastra, in calitate de manageri, consta in identificarea motivelor angajatilor si stabilirea, bineinteles, impreuna cu ei, a temeiului rational care le justifica. La originea motivatiei stau trebuintele, de la cele primare (a caror satisfacere este indispensabila pentru supravietuire), pana la cele superioare, de autorealizare.
Cunoscand aceste lucruri despre angajatii dumneavoastra, ar trebui sa va fie mai usor sa interveniti. Atunci cand doriti sa va motivati angajatii, trebuie sa stiti ca o crestere a motivatiei are o influenta pozitiva asupra performantei, dar pana la un anumit punct.
Datele arata ca recompensele externe (de genul recompenselor, primelor), relevand motivatii extrinseci, au in general un rol pozitiv in realizarea unor sarcini simple, insa influenteaza negativ realizarea sarcinilor cognitive complexe (asociate functiilor de decizie). Obtinerea unei recompense banesti creste rigiditatea gandirii atunci cand este vorba de a gasi o metoda de rezolvare diferita de cea care a fost utilizata si recompensata anterior.
Sursa: Business-Point.ro