Pentru a avea succes, intreprinzatorul este obligat sa tina cont de tendintele demografice, sociale, tehnologice si de afaceri, care pot indica modificarea asteptarilor si preferintelor clientilor, schimbarea modalitatilor de organizare si functionare a afacerilor.
1. Tendintele demografice
Demografia studiaza caracteristicile populatiei. Din punct de vedere al oportunitatilor de afaceri un interes deosebit il reprezinta studiul segmentelor populatiei, adica al diferitelor categorii de populatie, dupa varsta, sex, educatie etc. Cel mai semnificativ criteriu de segmentare in initierea afacerilor il reprezinta varsta. Doua categorii de varsta sunt mai semnificative in Romania: tinerii intre 20-30 de ani, foarte numerosi, care isi schimba preferintele in mod frecvent, creand mereu oportunitati de afaceri si batranii, al caror numar a crescut si el impresionant.
2. Tendintele sociale
Dintre tendintele sociale din care pot rezulta oportunitati de afaceri mai importante sunt:
• modificarea structurii familiei
• cresterea interesului pentru stilul de viata sanatos
• cresterea interesului pentru mediul inconjurator
In ultimul timp se pune un accent deosebit pe respectarea, reluarea si preluarea unor traditii si obiceiuri, cum ar fi Pastele, Craciunul, Anul Nou, Martisor, Ziua Indragostitilor, Halloween, Sambra Oilor, Targul de Fete, Sanzienele etc., evenimente sociale care pot furniza suficiente idei de afaceri producatorilor, comerciantilor si
prestatorilor de servicii.
3. Tendintele tehnologice
Cele mai notabile tendinte tehnologice se refera la folosirea computerelor si la accesul la Internet, care au schimbat radical inclusiv modul in care se fac afacerile.
Impactul globalizarii se simte acum mai mult ca niciodata, sub imperiul accesului la Internet: poti sta in fata laptopului in Cluj si sa iti cumperi un aparat foto din Hong Kong.
Modalitatile de inregistrare a muzicii s-au schimbat de cateva ori in ultimii 20 de ani: acum mai au casete doar nostalgicii care vor sa le arate copiilor si nepotilor o parte de „istorie”. Telefonia mobila a devenit o adevarata moda, telefoanele inteligente si tabletele revolutionand modul in care se comunica. Automatele de cafea, cappuccino, ceai, ciocolata fierbinte, tigari etc. devin o necesitate reala. Fiecare din aceasta tendinta a fost la un moment dat o oportunitate exploatata de un vizionar.
4. Tendintele in afaceri
Una dintre tendintele mai recente in afaceri este outsorcingul: subcontractare catre furnizori externi a unor activitati secundare din cadrul unei firme. O alta tendinta o constituie cresterea importantei sectorului serviciilor si consultantei.
Desfiintarea gradinitelor de stat a deschis calea gradinitelor particulare si a firmelor de baby-sitting.
Crescand nivelul de ocupare al populatiei a aparut necesitatea unor firme care ofera servicii din cele mai diverse: livrare de mancare la domiciliu, firme de curatenie, firme care fac cumparaturile in locul tau, care iti ingrijesc gradina etc.
Crescand interesul pentru animale de companie, a aparut necesitatea unor hoteluri pentru animale, coaforuri pentru animale, cabinete veterinare etc.