Facilitati fiscale de care pot beneficia tinerii antreprenori si studentii cand deschid o afacere

0

Richard Branson, Bill Gates sau Mark Zuckerberg sunt doar cativa dintre antreprenorii vizionari ai lumii care si-au incercat norocul in afaceri de la varste precoce, chiar inainte de a intra la facultate.

De altfel, primul dintre acestia s-a lasat de scoala si s-a apucat de antreprenoriat, fapt care demonstreaza, iata, ca antreprenoriatul nu necesita experienta in afaceri, ci doar putin curaj si o idee revolutionara. Daca dispui de aceste doua ingrediente si te-ai decis sa iti deschizi o afacere, afla ca, in calitate de tanar antreprenor, benficiezi de facilitati fiscale si financiare.

Iata care sunt acestea si cui se adreseaza mai exact!

Scutiri de la taxe si impozite

Daca esti student (cel putin anul 2 de facultate) si ai pana in 35 de ani, costul infiintarii unei afaceri te costa undeva aproape de zero lei. Aceasta, datorita prevederilor HG nr. 166/2003, care stabileste o serie intreaga de scutiri de la plata taxelor si tarifelor, dupa cum urmeaza:

  • tarifele pentru serviciile de asistenta prestate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale;
  • taxele si tarifele pentru operatiunile de inmatriculare efectuate Oficiul National al Registrului Comertului;
  • taxele si tarifele pentru autorizarea functionarii solicitate comerciantilor la constituire;
  • taxele si tarifele pentru obtinerea de la administratia publica locala a autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice in mod independent;
  • tarifele pentru publicarea, in extras, in Monitorul Oficial al Romaniei Partea a IV-a, a incheierii de inmatriculare pronuntata de judecatorul delegat la oficiul registrului comertului de pe langa tribunal;
  • taxa de timbru pentru activitatea notariala, in cazul actelor a caror incheiere in forma autentica este obligatorie, mai exact cand printre bunurile subscrise ca aport in natura la capitalul social se afla un teren, cand forma juridica a societatii comerciale implica raspunderea nelimitata a asociatilor sau a unora dintre ei pentru obligatiile sociale sau cand societatea comerciala se constituie prin subscriptie publica.

Conditii: Nu conteaza daca universitatea este particulara sau de stat (aceasta trebuie sa fie insa acreditata) ori forma de invatamant, sau daca urmezi studii de aprofundare sau masterat.

Facilitatile fiscale se acorda numai pentru constituirea unei firme, nu si in cazul dobandirii acesteia prin cesiunea partilor sociale de la o alta persoana.

Finantari de la stat pentru prima afacere
Daca ai pana in 35 de ani si esti debutant in afaceri, ai toate sansele sa primesti finantare in valoare de 10.000 de euro, pe langa scutirile de taxe pentru viitorul tau business, mai exact un SRL-D (SRL- debutant).

Programul, dezvoltat de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), functioneaza astfel: viitorul antreprenor intocmeste planul sau de afaceri, iar daca este considerat eligibil, acesta poate primi pana la 50% din valoarea acestuia, in limita a 10.000 de euro.

Alte facilitati ale acestui program:

  • scutirea de la taxele si tarifele care se impun infiintarii intreprinderii;
  • garantii de stat pentru accesarea de credite pentru 80% din valoarea proiectului, in cazul in care antreprenorul va intentiona sa ia un credit de la banca;
  • scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale platite de angajator pentru cel mult patru salariati la nivelul unui salariu mediu pe economie;
  • cheltuielile de asigurari sociale datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult patru salariati.

Conditii:

  • tinerii debutanti in afaceri trebuie sa nu mai fi detinut calitatea de actionar;
  • firma trebuie sa aiba cel putin doi salariati si sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul anterior;
  • facilitatile nu se mai acorda din clipa in care cifra de afaceri pentru anul in curs depaseste echivalentul in lei a 500.000 de euro.

Sursa: esimplu.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.