Rolul analizei SWOT ofera o perspectiva globala a companiei intr-un anumit stadiu fiind considerata unul dintre cele mai practice tehnici manageriale utilizate pentru a dezvolta strategia de business perfecta deoarece:
- ofera o viziune de ansamblu a valorilor interne, punctele critice ale companiei saua le afacerii;
- ajuta managementul sa identifice fortele externe care influenteaza in mod pozitiv sau negativ succesul companiei sau afacerii in drumul sau spre atingerea obiectivelor;
- ajuta managementul sa afle raspunsul la intrebarea frecventa „esti determinat si capabil sa urmaresti indeplinirea acestor teluri principale ale companiei?”;
- te ajuta sa identifici rapid punctele forte si vulnerabile ale companiei;
- te ajuta sa stii si sa intelegi contextul in care compania ta isi desfasoara activitatea.
Mai exact SWOT este abrevierea cuvintelor Puncte Forte, Vulnerabilitati, Oportunitati si Amenintari. O analiza SWOT este de fapt o lista structurata a punctelor forte, vulnerabilitatilor, oportunitatilor si amenintarilor afacerii tale.
Punctele forte si vulnerabilitatile sunt acele aspecte interne asupra carora compania detine controlul direct (precum locatia, imaginea si reputatia) in timp ce oportunitatile si amenintarile sunt externe putadu-ti influenta compania atat pozitiv cat si negativ in functie de cat de dinamica este compania ta si cat de inspirat si precaut esti atunci cand iei anumite decizii.
Acest instrument te va ajuta sa ai un ochi foarte vigilent asupra afacerii tale cu scopul de a te fozusa pe punctele tale forte si pe oportunitati pe de o parte dar si pe reducerea sau chiar eliminarea amenintarilor si punctelor vulnerabie pe de alta parte.
Analizand acestea caracteristici ale business-ului tau, vei dobandi o imagine clara asupra situatiei afacerii tale intr-un anumit stadiu de dezvoltare. Mai mult de cat atat, te va ajuta sa identifici pasi pe care trebie sa ii mai parcurgi pentru a atinge performanta in afacere. De asemenea, aceasta analiza te va ajuta sa intelegi contestul in care isi desfasoara activitatea afacerea ta si modul in care aceasta opereaza.
Iti prezentam in continuare exemple de intrebari incluse in aceasta analiza, pentru fiecare din cele patru categorii:
Citeste continuarea articolului (in limba engleza) pe Entreprenoria.com