Unele din cele mai cunoscute si mai profitabile afaceri au fost lansate de studenti: Microsoft, Dell, Apple. Chiar daca nu intentionezi sa devii urmatorul Bill Gates, si vrei doar sa iti completezi veniturile desfasurand o activitate antreprenoriala, ai nevoie de o idee clara, un plan de afaceri si multa perseverenta.
Mai jos sunt cateva idei de afaceri cu bani putini pe care le poti desfasura in perioada studentiei:
1. Meditatii
In orice clasa exista un student care pare mai avansat decat colegii lui si mai documentat pe tema respectiva, asa ca daca asta esti tu, nu exista nici un motiv pentru care nu ai folosi acest avantaj pentru a face din asta o afacere. Aceasta activitate nu necesita nici un fel de investitie, iti va aduce si bani si te va face si mai popular in randul colegilor tai. Banii castigati astfel ii poti investi ulterior intr-o alta afacere.
Pentru a te promova poti utiliza recomandarile colegilor tai, poti pune anunturi in caminele unde locuiesc studenti de la facultatile care studiaza materia/materiile pe care intentionezi sa oferi tu meditatii, iti poti face niste pliante pe care sa le lasi in biblioteca sau un salile de cursuri.
2. Asistenta tehnica in instalarea programelor de calculator
Avand in vedere ca aproape orice student detine un computer sau un laptop si nu toti sunt absolventi de informatica sau detin cunostinte tehnice, baza de clienti este destul de mare.
Asa ca daca stii sa instalezi diverse software, sa te ocupi de intretinerea calculatoarelor sau sa oferi explicatii cu privire la diverse probleme tehnice care pot aparea, asta e afacerea potrivita pentru tine. Pentru promovare, poti utiliza recomandarile colegilor tai sau poti pune anunturi in diverse locuri: camine, cantina,etc.
3. Contabilitate
Daca esti student la contabilitate si te pricepi la asta ai putea sa-ti oferi serviciile fie unor colegi pe care ii cunosti si au deja o mica afacere dar mai au nevoie de ajutor pentru activitatile care tin de contabilitate si de taxe, fie unor firme mai mici care nu isi permit sa angajeze o firma de contabilitate. In ambele cazuri insa, trebuie sa fii sigur ca stii ce faci, pentru ca activitatile de contabilitate implica o responsabilitate mare. Pentru promovare ai putea sa-ti faci carti de vizita si fluturasi pe care sa-i distribui printre colegii tai sau sa-i postezi in diverse locuri, sau sa iti pui anuntul pe anumite site-uri de anunturi.
4. Activitati de design
Daca ai talent in design si stii sa folosesti diverse programe de design cum ar fi CorelDraw, Photoshop, QuarkXPress, etc. poti sa iti oferi serviciile pe zona asta fie altor studenti care au mici afaceri, fie unor profesori cu care te intelegi si stii ca au nevoie de astfel de servicii pentru documentele pe care le creeaza ei: carti, studii, articole. Pentru a castiga mai multi clienti fa-ti un portofoliu de lucrari online si offline pe care sa il arati atunci cand vrei sa iti oferi serviciile. Pentru o astfel de afacere, ai nevoie de un computer, programe de design si o imprimanta (desi poti folosi serviciile unor centre de copiere).
In ceea ce priveste promovarea afacerii, fa-ti un logo interesant si carti de vizita atractive pe care sa le distribui peste tot. Pentru o astfel de idee de afaceri, ai nevoie si de un website de prezentare pe care sa iti pui portofoliul cu lucrari si o lista cu serviciile oferite.
5. Scrierea CV-urilor si scrisorilor de intentie
Daca ai in jurul tau multi colegi care isi cauta un loc de munca, fie full-time, fie part-time si ai talent la scris, poti sa le oferi serviciile pentru realizarea CV-ului si scrisorii de intentie. Aceasta idee de afaceri se poate combina cu alte servicii care tin de conceperea de texte si scrierea/editarea diverselor materiale. Este un mod foarte bun de a realiza un venit suplimentar si totodata de a-ti exersa abilitatea de a scrie. In ceea ce priveste promovarea afacerii, te poti baza pe recomandarile colegilor pentru care ai lucrat, pe anunturi si pliante distribuite in camine, la cantina, la avizierele facultatilor, etc.
6. Copywriting pentru diverse site-uri
O idee de afaceri cu potential, in cazul in care ai talent la scris este aceea care vizeaza realizarea de materiale scrise pentru diverse website-uri si afaceri online. In cazul acesta, textele sunt diferite de cele offline si implica sa stii si SEO (Search Engine Optimization) si SMO (Social Media Optimization). Pentru a putea pune in practica o astfel de idee de afaceri, va trebui sa accesezi diverse site-uri si forumuri dedicate activitatilor de copywriting online. Pentru promovare, ai nevoie de un website in care sa iti prezinti serviciile si sa postezi anunturi online pe diverse website-uri.
Fiecare din ideile de afaceri prezentate mai sus pot fi implementate cu foarte putini bani, dar cu o implicare activa din partea ta, dublata de seriozitate. Este important sa asiguri un echilibru intre studii si activitatile antreprenoriale, pentru a nu risca sa iti neglijezi complet studiile in favoarea afacerii.
Un instrument util pentru a iti face o idee clara cu privire la costurile implicate de initierea uneia din afacerile mai sus, este template-ul Costuri de start-up.
Mult succes!
Articol publicat pe pagina web www.planeafacere.ro in cadrul proiectului InGenius Start-up Xpress! Program de antreprenoriat responsabil in regiunea Sud-Muntenia cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020 .