Povestea unuia dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Iasi: Danut Prisecariu

1

danut prisecariuLa cei 46 de ani Danut Priescariu este unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Iasi. Cu o avere estimata la 25 milioane de euro, Danut Prisecariu detine un portofoliu bogat de firme, in special centre comerciale si hoteluri. A fost patron al posturilor media TeleM si VoxT, este patron al firmelor Alimentara SA si Moldova Universal, cel care controleaza Uvertura Citymall din Botosani si hotelurile Astoria si Traian din Iasi. Prisecariu este deasemeni proprietar al Halei Centrale, al firmei Tamaz Frigocarne si al Hanului Trei Sarmale din Iasi. Acesta a fost cel care a reusit unul dintre primele exit-uri semnificative dintr-o afacere imobiliara, vanzand fondului de investitii Equest la inceputul anului 2006 centrul comercial Moldova Mall din centrul Iasiului, pentru 34,5 milioane de euro. Tranzactia efectuata de Prisecariu a propulsat firma acestuia pe primul loc in topul celor mai profitabile firme, aceasta inregistrand la finele anului 2007 un profit net de 55 milioane lei, adica peste 17 milioane euro.

Luand in calcul si proiectul Uvertura City Mall, inaugurat la inceputul anului 2013, investitiile antreprenorului numai in Botosani se ridica la aproximativ 35 de milioane de euro, un volum semnificativ pentru un oras cu o populatie ce trece cu putin de 100.000 de locuitori si un buget de venituri de 38 mil. euro in 2008, potrivit datelor de pe site-ul Primariei.

Desi pare sa-i mearga bine afacerile, totusi criza l-a afectat si pe afaceristul iesean intrucat, potrivit ultimelor informatii vehiculate in presa, din datele prezentate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si de Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, Danut Prisecariu a cerut in 2010 o amanare la plata pentru doua societati (Tele M S.A. si Turism Moldova S.A.), sperand ca va prelungi scadenta datoriilor la stat pe o perioada de sase luni de zile. In ceea ce priveste Moldova Universal, o alta firma controlata de Prisecariu, Fiscul iesean i-a scos la vanzare in luna mai, 2010, in contul datoriilor acumulate la bugetul statului, un apartament. Conform unor informatii recente din presa, afacerile in spatele carora se afla Danut Prisecariu intra una cate una in executare silita. Dupa SC Construct Design SRL, societatea care ar trebui sa construiasca mall-ul de la Botosani si postul Tele’M, cotidianul Buna Ziua Iasi anunta ca finantistii au pus gaj si pe mai multe bunuri ale Radio Vox T, post controlat de iesean.

Chiar daca aceste informatii ar fi veridice, totusi Prisecariu, prin declaratiile sale, nu da dovada ca s-ar afla in impas financiar. O declaratie recenta a sa, la inaugurarea celui mai mare mall din Botosani, pare foarte optimista: „Sunt onorat si bucuros sa ma aflu aici, alaturi de dumneavoastra, la inaugurarea acestui mall. Mi-e greu sa vorbesc…abia-mi stapanesc emotiile. Uvertura este ca si copilul meu. Il stiu de cand nu era, a crescut sub ochii mei, s-a inaltat, s-a infrumusetat si…vai! acum sunt nevoit sa-l exploatez, sa las sa fie calcat in picioare, sa profit de el. Dar, ce sa-i faci, asta-i viata noastra a parintilor. Nu construirea mall-ului a fost dificila, ci sa fac fata si sa aleg cu maxim discernamant din miile de cereri ale firmelor care doreau sa aiba inchiriate spatii in Uvertura. Am fost nevoit sa aplic criterii drastice de selectii. Chiriile incep de la 300 euro pe metru patrat si cu toate acestea gradul de ocupare este de 100% si inca pe-atata precontracte incheiate cu cei care spera ca o parte din cei care-au reusit sa inchirieze se vor razgandi in timp. Am avut cereri sa inchiriem si scarile rulante, dar am refuzat. In schimb am inchiriat fantana arteziana. Aceasta va fi pastrata, insa fara a da drumul la apa. Un alt aspect pe care vreau sa-l mentionez este ca firmele care-au venit in cadrul Uvertura au dorit sa plateasca chiria in avans pe urmatorii 15 ani, pentru a fi siguri de locul pe care-au reusit sa-l prinda. Deja am in plan construirea in Botosani a inca 2-3 mall-uri, dar de dimensiuni mai mari. Inca o data, va multumesc pentru ca va aflati aici si traiti alaturi de mine aceste momente emotionante si, sa nu fim prea modesti, istorice”.

Din povestea sa in mediul afacerilor, din comportamentul sau si din declaratiile sale preluate de presa, Danut Prisecariu pare a fi o persoana sigura pe sine si pe calitatile sale de bun anteprenor, puternica prin prisma averii pe care o detine si doritoare in a-si etala bunastarea prin achizitii scumpe si colectiile de lux pe care le detine. In anul 2008 el a achizitionat un avion american de mici dimensiuni, marca Cessna, care costa, conform informatiilor de pe site-ul firmei producatoare, 367.000 de dolari.

Sursa: Sociology of Richness

Share.

Un comentariu

  1. berzuc minu on

    doresc sa iau legatura cu dl prisacariu nr telefon .. adresa sa ma inscriu in audanta data ora si unde multumesc 0741326870

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.