Este povestea Silviei Crisan, o somera de 49 de ani din Zalau, care, dupa un an in care si-a tot cautat un serviciu si a participat la mai multe cursuri de reconversie profesionala, a decis sa-si ia viata in propriile maine si sa fie propriu sau stapan.
Silvia este inginer in industria alimentara de meserie si s-a ales cu statutul de somer in urma cu exact un an, cand a fost disponibilizata de la cea mai mare societate de panificatie din oras. Ramasa fara un loc de munca in plina criza economica si constienta ca ii va fi greu sa isi gaseasca altul, in meseria sa, in Zalau, proaspata somera s-a apucat sa-si… diversifice calificarile profesionale, asa ca s-a inscris la mai multe cursuri de reconversie. „Am facut curs de expert in achizitii publice, la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, dar am facut si pe banii mei curs de formator si unul de limba germana. Am facut chiar si un auxiliar de team- building, iar anul acesta, cand s-a ivit ocazia, am facut si un curs de antreprenoriat”, povesteste ea.
Silvia spune ca atunci cand s-a inscris la cursul de antreprenoriat, organizat de AJOFM in cadrul unui proiect european (Salaj Workacces), s-a gandit initial ca ii va prinde bine in caz ca va dori sa munceasca in strainatate. „Cursul este recunoscut in Uniunea Europeana, cei care l-au absolvit putand sa munceasca acolo ca si persoane juridice”, explica ea. Intamplarea a facut ca, in acelasi timp cu acest curs, sa se intample ceva care sa ii dea posibilitatea sa aplice ceea ce a invatat chiar in Romania, la Zalau.
Ideea castigatoare
„Am primit mostenire, pe care o asteptam de foarte multa vreme – un teren situat langa Zalau. Asa ca am facut o sedinta de familie pentru a discuta ce sa facem cu acest teren. Iar concluzia a fost ca cel mai bine este sa infiintam acolo o plantatie de nuci”, povesteste Silvia. Ca ideea cu plantatia de nuci este una buna o demonstreaza si faptul ca s-a inscris cu ea la un concurs de idei de afaceri organizat de AJOFM Salaj in cadrul aceluiasi proiect (Salaj Workacces) si a castigat premiul I, primind drept rasplata un calculator si decontarea cheltuielilor de infiintare a firmei.
Femeia nu a stat prea mult pe ganduri, asa ca a si inceput sa puna in practica planul sau de afaceri. Deocamdata, a imprejmuit cele 61 de ari de teren si a plantat puietii de nuci. La toamna, de-a lungul gardului va planta catina, iar printre randurile de nuci, coacaz negru si zmeur. „De la nuci voi avea productie abia peste 10 ani. De aceea, pentru a sustine activitatea firmei, pana atunci voi valorifica culturile de zmeura, catina si coacaza, care dau productie dupa doi (zmeura), respectiv trei ani (catina si coacaza neagra)”, ne-a explicat Silvia. Potrivit acesteia, de la toate cele trei tipuri de arbusti se pot valorifica nu doar fructele, ci si frunzele, asa ca succesul este, oarecum, garantat. „Trebuie, bineinteles, sa iti cauti desfacerea, dar nu este greu, pentru ca sunt multi cei interesati – in special producatorii de produse homeopatice”.
De altfel, si dupa ce plantatia de nuci va ajunge sa produca, valorificarea acesteia nu va urma schema clasica, adica aceea de a se obtine samburi de nuca uscati. „Ma gandesc la valorificarea frunzelor, folosite la sampoane si la ceaiuri, iar din nucile verzi as vrea sa fac gem”, explica ea.
Pasul urmator – linie de procesare
Daca in privinta plantatiilor lucrurile sunt deja asezate pe fagas, Silvia Crisan isi bate acum capul cu infiintarea unei linii de prelucrare, care sa ii permita sa isi faca gemurile de nuci verzi, de zmeura si celelalte delicatese ce pot fi facute din livada sa, chiar acolo. „Trebuie sa fac si o linie de prelucrare a fructelor, doar sunt inginer in industria alimentara! Sper la o finantare europeana, dar pentru asta ma gandesc la o asociere cu alti producatori, pentru ca este nevoie de o suprafata mai mare”, spune ea. (Adevarul)
Un comentariu
Felicitari Silvia! Spor la treaba in continuare si mult succes!
Doresc sa va atrag atentia si la cultivarea fructelor Goji pt. un profit foarte bun! Noi detinem o plantatie pe 2,5 ha (in curand ne extindem pe 10) si o pepiniera proprie, toate in cultura bio.
Pentru toti cei ce vreau sa obtina informatii de cultivare, costuri, proft, etc. , va rugam sa vizitati si sa va inregistrati pe forumul nostru dedicat comunitatii cultivatorilor Goji
Cu respect
Bernard