Povestea unui afacerist excentric: Ovidiu Budeanu

0

ovidiu-budeanu1In varsta de 52 de ani, Ovidiu Budeanu este unul dintre cei mai cunoscuti afaceristi din Bacau. Averea s-a, estimata la 25 milioane de euro, a fost facuta, in principal, din centrele comerciale. Omul de afaceri Ovidiu Budeanu este proprietarul mai multor firme, intre care Centrul comercial Arena Mall Bacau, postul de televiziune Euro Tv si Apa-Canal SA Onesti, furnizorul de apa din municipiul Onesti. Este supranumit „capitanul de mall” avand in vedere prima lui meserie si, mai ales, pasiunea pentru yahting. Averea sa este in crestere si a fost cotata la 20-25 de milioane de euro. Budeanu a deschis primul mall din Bacau, Arena, care a fost inaugurat in decembrie 2007, reprezentand o investitie totala de peste 80 de milioane de euro. La deschidere, in anul 2007, proiectul avea o suprafata inchiriabila de 19.500 mp, iar in 2008 a fost extins cu inca 6.500 mp utili.

In anul 2010 Budeanu a avut avantajul detinerii celui mai mare mall din zona, ceea ce i-a permis atragerea unui numar de vizitatori destul de ridicat. Potrivit omului de afaceri, traficul in cadrul mall-ului se ridica la 14.000 de vizitatori in weekend, o cifra usor mai mare comparativ cu cea din urma cu un an, cand traficul Arena Mall era de circa 12.000 de persoane. Suprafata totala a mall-ului este in prezent de 43.000 de metri patrati construiti, printre chiriasi numarandu-se : Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, TeraNova, Reserved, Humanic, Fox, Kenvelo, Deichmann, New Yorker, Takko, Intersport adidas, Orsay, Sephora si KFC. In 2010, Arena Mall s-a aflat in Top 10 cele mai performante malluri si parcuri de retail din afara Bucurestiului ca volum al vanzarilor. „A fost un an dificil in care am facut eforturi destul de mari pentru sustinerea intregului proiect si atingerea obiectivelor stabilite pentru 2010. Consideram insa, ca beneficiul pe care l-a adus intrarea marilor retaileri in Arena Mall, a meritat. Acum ne bucuram de un consumator matur, obisnuit sa gasesca aici confortul unui comert civilizat.”, a declarat Ovidiu Budeanu.

Evolutia Arena Mall nu se opreste aici. Pentru viitor sunt pregatite si alte proiecte pentru dezvoltarea acestuia intr-un concept de „Family Mall”. „In perioada ce urmeaza vom urmari mult mai atent obiceiurile si tendintele in materie de consum, pentru a adapta mixul de chiriasi la cerintele pietei. Prin campaniile de marketing pe care le vom organiza, vom urmari fidelizarea clientilor si compensarea bugetelor de cumparaturi restranse, prin marirea ariei de acoperire (catchment area).”

Povestea omului de afaceri bacauan este una de succes, dar se pare ca odata ce a ajuns persoana publica, fiind si vicepresedinte al PNL Bacau, a fost adeseori in vizorul presei din pricina datoriilor la bugetele publice Sumele pe care le datora in anul 2005 statului, prin firmele sale, erau de ordinul miliardelor de lei vechi. Numai patru dintre societatile despre care se stie ca ii apartin au de dat statului cam 35 de miliarde de lei. Cele mai mari sume erau datorate de societatea Onsal, peste 25 miliarde de lei si Apa Canal, peste 8 miliarde de lei. Datorii considerabile avea de achitat si firma Servsal, tot din Onesti, care depasesc 1,2 miliarde de lei, dar si societatea Promode Bacau. In total, Budeanu avea de platit statului cam 35 de miliarde de lei, din care firmele din Onesti detin o pondere de peste 80 la suta, datorie despre care nu se gasesc informatii in presa cum ca ar fi fost achitata.

Ovidiu Budeanu este cunoscut si ca un mare admirator al luxului, in anul 2007 fiind cel care a facut cea mai scumpa achizitie la targul produselor de lux „Luxury Show”, de la Romexpo, cumparand iahtul Princess 42 – cel mai valoros produs expus la targ, cu exceptia unui colier de 1,4 milioane de euro.

Sursa: Sociology of Richness

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.