Povestea unui afacerist clujean de succes: Bela Urasi

1

bela urasiIn varsta de 58 de ani, Bela Urasi este unul dintre cei mai prosperi afaceristi clujeni, cu o avere estimata la 45-50 milioane de euro. Principalele domenii de afaceri ale lui Bela Urasi sunt imobiliarele si constructiile.

Bela Urasi a devenit un boem si tine foarte mult sa duca o viata de calitate, fara stres sau excese de orice fel. De altfel, e si foarte greu de gasit, dedicandu-si timpul noii sale pasiuni: calatoria. Revine in tara la doua-trei saptamani, doar pentru a pregati urmatoarea plecare sau pentru a-si intalni fiica (de 30 de ani) si ginerele, care conduc ceva afaceri imobiliare initiate de el.

Sursa averii afaceristului de 56 de ani este compania Astral Telecom, vanduta catre UPC in 2005 cu suma de 420 milioane dolari. Urasi detinea 3,95% din companie si era asociat cu alti milionari Forbes din Cluj: Horia Ciorcila, Sorin Ghite, Nicolae Pop Baldi, Valentin Nicola, Dorel Goia. Pentru partea sa de actiuni, antreprenorul clujean a incasat atunci 16 milioane dolari, pe care i-a investit in imobiliare. Anterior afacerii cu cablu, Bela Urasi investise in actiuni la Banca Transilvania (detine circa 4% din actiuni) si in afacerea Codec, specializata in instalarea de camere video petru supravegherea autoturismelor in trafic. Zece astfel de camere au fost montate pe drumul E60 intre Turda si Cluj.Intre timp, societatea nu mai are deloc obiect de activitate. Bela Urasi mai are acum investitii pe piata de capital si imobiliar. „Din averea mea, circa 10-15 milioane de euro sunt investiti in SIF-uri, restul in zeci de hectare de paduri, terenuri intravilane in Timis, Constanta, Cluj si alte orase importante”, explica Urasi.

Achizitia de terenuri a inceput, dupa spusele acestuia, inca din 1992. Urasi se declara dezamagit de mediul de afaceri din orasul Cluj, motiv pentru care nu a mai vrut sa inceapa alte businessuri. „Cand vreau sa calatoresc, mai vand din actiuni”, explica acesta disponibilitatile banesti pentru calatorii. Poarta la mana, in functie de dispozitia din acel moment, un Vacheron Constantin, un Jaeger-LeCoultre, unul dintre cele mai respectate nume din haute horologerie (pe care a dat 14.000 de euro) si un Patek Philippe, in valoare de 16.000 de euro.

Urasi Bela dedica afacerilor propriu-zise circa trei ore pe zi. Merge in concediu de patru, cinci ori pe an, cate doua saptamani cel mult. Spune ca nu are un buget constant pentru cumparaturi, insa cheltuielile lunare, ale sale si ale familiei, se ridica uneori la 10.000 de euro. De scazut, nu prea scad sub 2.000. Hainele si le cumpara din Milano, insa nu ezita sa achizitioneze ceea ce ii place din magazinele romanesti. Poarta costume marca Pal Zileri, Ermenegildo Zegna si Armani, ale caror preturi se invart intre 1.500 si 3.000 de euro. Este casatorit si are o fiica de 27 de ani. Cea mai recenta carte pe care a citit-o este „Toamna patriarhului”, de Gabriel Garcia Marquez. Marturiseste ca nu ia masa la restaurant, preferand mancarea gatita de sotia sa. Favoritele lui sunt pastele.Se mentine in forma alergand in fiecare zi 5-7 kilometri, facand fitness si masaj.De asemenea, o data la doua-trei zile face sauna. Are un McLaren Mercedes de 410.000 de euro si un Audi S 8. Ceasuri: Jaeger-LeCoultre (14.000 de euro) si Patek Philippe (16.000 de euro).

Sursa: Sociolgy of Richness

Share.

Un comentariu

  1. buna ziua

    o singura investitie va lipseste . in domeniul vini viticol , multi oameni de cultura si investitori strain investesc in acest domeniu {stoica,isareescu etc]
    eu va propun o afacere in acest domeniu nobil .!

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.