Povestea milionarului discret care a reusit sa ridice un imperiu imobiliar

0

gheorghe moisAre 57 de ani si o avere de aproximativ 25 milioane de euro. Gheorghe Mois provine din Negresti-Oas si dirijeaza grupul de firme Castrum Grup, pe care l-a infiintat in 1992. Este unul dintre primii milionari in dolari ai perioadei post-decembriste dupa ce prin firmele sale a acaparat mai multe fabrici din tara scoase la privatizare.

 In urma unei investitii de 12.000 de USD, Gheorghe Mois a infiintat Oas Corporation, firma de reparatii si constructii, care a functionat putin timp. Castrum Corporation si Castrum Electric au facut lucrari pentru scoli din judetul Maramures, reabilitari de drumuri nationale, reparatii de tribunale si unitati militare, au instalat 2.000 de kilometri de cablu pentru RomTelecom si piloni pentru Conex si Dialog. In 1998, Castrum Corporation a inceput sa cumpere societati scoase la privatizare in diverse domenii, cele doua cunoscand extinderea astfel. Castrum detine jumatate din compania de taximetre Auto Cobalcescu din Bucuresti si este dealer Renault . Grupul a mai achizitionat societatile Metecom Satu Mare (comert de produse nealimentare si inchirieri de spatii comerciale), Vastex Vaslui (filatura, tesatorie si confectii) si Saturn Satu Mare (constructii de masini si prelucrarea metalelor). Holding-ul lui Mois mai cuprinde firma Econsult (produse software) si SAS Grup (localizare autovehicule prin satelit).

Fiind o firma specializata in constructii de cladiri care a castigat numeroase contracte de achizitii publice,compania controleaza noua societati raspandite in intreaga tara, iar domeniile de activitate ale acestora cuprind o gama larga, de la constructii la localizarea autovehiculelor prin satelit. A reusit in 2009 sa inchirieze spatiile de birouri pe care le detine in zona Piata Victoriei. Parcul office, alcatuit din doua imobile, a fost construit de la zero de Gheorghe Mois. Lucrarile au fost finalizate la sfarsitul lui 2009. Investitia lui Mois in Castrum Corporation Business Center a fost de 33 de milioane de euro. Aproximativ 17 milioane de euro au provenit dintr-un imprumut bancar, restul reprezentand aportul personal al omului de afaceri. Proiectul este format din doua corpuri de sase, respectiv zece etaje. Gheorghe Mois (55 de ani) are trei fiice. Cea mai mare este partenera sa in afaceri, iar cele mici, gemene, eleve de generala. Familia Mois locuieste in Negresti-Oas, dar omul de afaceri are birourile la Bucuresti, unde petrece intre trei si cinci zile pe saptamana.

De fiecare data cand face declaratii legate de afacerile si averea sa, atitudinea sa este una degajata. Cu zambetul pe buze se declara rabdator in ceea ce priveste noua sa investitie intr-un imobil de sase etaje, la o suta de metri de cladirea Guvernului : „Mai pot sa astept, nimic nu ma preseaza”. Este receptiv la  schimbarile pietei si isi doreste sa fie proprietar de hotel. Considera ca a descoperit o parte inca neexploatata in Romania. Apart-hotelurile lipsesc cu desavarsire de pe piata Capitalei, iar turistii prefera sa plateasca un pret mai mic pe cazare in perioade economice dificile. Singurul operator international cu acest profil, prezent in Bucuresti, este lantul austriac Starlight Suiten Hotel. La nivel european, acesta mai este prezent in Budapesta si Viena. Proiectul din Bucuresti are 78 de camere si este parte a complexului Metropolis Center, care mai include spatii comerciale si de birouri. Printre investitiile omului de afaceri se enumera si 10 milioane euro in constructia unei fabrici de conserve la Vaslui, proiect cofinantat cu fonduri europene. Fabrica exporta mai mult de jumatate din productie.  Isi propusese sa deschida la inceputul lunii mai un centru comercial la Satu Mare, proiect de 6 milioane euro, cu o suprafata inchiriabila de 4.500- 5.000 metri patrati. In luna martie 2011, locul era inchiriat in proportie de 30%. Grupul a inchiriat anul trecut catre Sanador un proiect imobiliar dezvoltat in zona Victoriei din Bucuresti, unde compania de servicii medicale private a deschis un spital.

Gheorghe Mois a incercat extinderea afacerilor si in afara tarii. Insa conditiile nu i-au parut accesibile. Grupul Castrum cuprinde si producatorul de textile Vastex Vaslui.

In ceea ce priveste posibilitatea de a se implica in campanii sociale de intrajutorarea ori actiuni de voluntariat, nu am gasit articole care sa indice existent lor din partea milionarului Gheorghe Mois. Anumite publicatii sustin ca grupul Castrum este indreptat doar spre profit  din orice fel de bani si atat, duc cu gandul la posibilitatea ca personajul sa fie de o moralitate indoielnica. Cum Castrum este compania care a primit contractul privind recompartimentarea parterului Caminului de Garnizoana a Unitatii Militare 02547 din Bucuresti, obtinand un contract cu statul acesta a fost pus pe seama legaturilor dintre el si oficialii ministerelor apararii si internelor, desi compania trebuia exclusa din licitatia care a avut loc la acel moment.

Din articolele oferite de presa, cert este ca averea milionarului a sporit prin numeroase investitii pe care el le-a facut de-a lungul anilor mai ales in imobiliare. Nu se gasesc informatii despre viata personala , educatia ori familia sa.

Sursa: Sociology of Richness

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.