Povestea lui Liviu Jitea, vranceanul care a facut avere din industria vinurilor

0

liviu-jiteaIn anul 2009 familia vranceana Liviu si Florenta Jitea au intrat in premiera in topul celor mai bogati romani, dupa ce Topul 300 al revistei Capital i-a clasat pe locul 79, cu o avere estimata la 140 milioane de euro, in special din industria vinurilor, cu firma Vinexport, dar si cu alte afaceri colaterale.

Liviu Jitea, cunoscut ca un „magnat al alcoolului”, este singurul vrincean care a intrat oficial anul trecut in TOP 300 al revistei Capital, prezentat ca fiind unul dintre cei cinci noi jucatori „de succes” din businessul romanesc. El este proprietarul combinatului de vinificatie Vinexport SA Focsani si al fabricii de alcool Trust LF. Omul de afaceri, implicat in noua firme, face bani si din alte afaceri, fiind intre altele si proprietarul Vranlact SA, firma care asigura produsele lactate din programul guvernamental. De loc din Cotesti, Liviu Jitea este vazut ca un afacerist cu greutate al judetului.

Liviu Jitea detine firma de vinuri Vinexport SA si si-a sporit averea in 2009 cu 55 milioane de euro, ajungind pe locul 42 in Top Capital 300 cei mai bogati romani” ,de pe locul 79 pe care figura in editia de anul trecut a aceluiasi clasament astfel, cu averea sa, Jitea ii surclaseaza pe mai titratii afaceristi autohtoni Adrian Sirbu, Silviu Prigoana sau Dan Diaconescu.

Vinexport SA Vrancea mosteneste o traditie de 62 de ani in productia de vinuri. Fructexport, asa cum se numea in 1949, cind a fost infiintata, avea ca obiect de activitate exportul fructelor si al vinurilor. Din 1967 societatea si-a schimbat denumirea in Vinexport, fiind construita cu ajutorul si participarea unor firme din Franta, tot in 1967 a inceput constructia fabricii actuale a companiei. Din 1987, societatea a inceput sa produca si pentru piata interna. Dupa Revolutia din ‘89 societatea a intrat in declin datorita contextului economic si a schimbarilor repetate la nivel de actionariat, conducere si organizare. Activitatea s-a orientat in primul rind spre piata interna sub numele de Vinicola SA Focsani. La sfirsitul anului 1999, societatea a vindut majoritatea activelor si cu un nou actionariat, a luat fiinta SC Vinexport SA. Conform site-ului companiei, incepind cu anul 2000 societatea se afla pe un drum ascendent, avind o cota importanta de piata in Romania, plasindu-se pe locul 5- 6 din punct de vedere al volumului productiei”. Intre oamenii de afaceri Liviu Jitea si Victor Istrate se consuma de citiva ani un litigiu comercial si cu privire la folosirea marcii Vinexport.

In topul celor mai bogati romani se inscrie si Luchi Georgescu, proprietara Vincon SA Vrancea, cu o avere de 40 milioane euro. Nici „Regii asfaltului” nu sint mai prejos si au tinut pasul cu criza. Dorinel Umbrarescu (Spedition UMB si Tehnostrade )si Corneliu Istrate (Vega 93) care deruleaza mai multe lucrari de asfaltare in Vrancea figureaza la rindul in primii 100 de oameni de afaceri in „Top Capital 300” editia 2010.

Compania cea mai importanta a grupului detinut de Liviu Jitea, Vinexport SA Focsani, a reusit sa-si mareasca exporturile catre tari precum Italia, Spania si China, volumul exportului ajungind la 10% din cifra de afaceri. Aceasta performanta a fost posibila si datorita obtinerii locului intii in cadrul unui concurs de degustari organizat in China, la Tirgul Interwine din Guangzhou, prin marca de vin Gurban. La capitolul profit, Vinexport sta insa, potrivit datelor depuse la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), nu tocmai bine: a inregisitrat pierderi de aproape 700.000 de euro in 2009. Nici alte firme din cadrul trustului nu o duc rau, precum Trust LF Trade SRL, care a inregistrat o crestrere a cifrei de afaceri cu 25%, dar si a cotei de piata in domeniul bauturilor alcoolice, cu 50%. Si firma de distributie Rodistrib SRL Focsani si-a marit cifra de afaceri cu 40% si are un profit apropiat fata de cel din anul anterior: 100.000 euro. Vranlact, firma aflata tot in portofoliul omului de afaceri focsanean, a realizat un profit de 200.000 euro in 2009, raportat la o cifra de afaceri de 2,5 milioane euro. Milionarul Jitea si-a permis si investitii pe criza, de cinci milioane de euro. Liviu Jitea si-a facut intrarea in premiera in Top Capital anul trecut, pe locul 79, cu o avere estimata la 85-90 milioane euro. Liviu Jitea are 43 de ani, este casatorit si are doi copii.

Despre viata personala nu se gasesc mai multe informatii decat cele oferite mai sus.

Exista insa informatii despre implicarea acestuia in dosarul „praduirii” Vinexportului. Omul de afaceri se face vinovat de folosirea cu rea credinta a bunurilor firmei.

Sursa: Sociology of Richness

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.