Povestea lui Dan Vasile, unul dintre afaceristii care inca mai cred in industrie

1

dan-vasileDan Vasile nu este unul dintre marii bogati ai Romaniei, dar nici printre cei mai cunoscuti. La cei 60 de ani ai sai, Dan Vasile a strans o avere estimata la 11 milioane de euro. Este unul dintre cei mai bogati afaceristi din Bistrita-Nasaud, afacerile sale profilandu-se pe industrie.

Dan Vasile a investit anul trecut peste zece milioane euro in platforme industriale, macarale si linii tehnologice. Este actionarul majoritar, cu 99,99%, din grupul Dan Steel Negresti.

Din 1991 si pana azi a reusit sa construiasca o afacere de familie, care produce peste 2000 de tipuri de produse metalurgice si materiale de constructii. Numai in gama cuielor exista peste 340 de modele. Ginerele sau, se ocupa de partea de import-export, iar fiul, la numai 24 de ani, e director comercial.

Modernizarea acestor utilaje, care filtreaza intregul continut rezidual face parte din lista de prioritati ale afaceristului de produse metalurgice.”Totul e automatizat cu elemente Siemens”, precizeaza proprietarul. Produsele grupului Dan Steel Negresti sunt exportate atat in tarile din UE, cat si in Africa si Orientul Mijlociu.

Cele mai importante companii din portofoliul lui Dan Vasile sunt Dan Steel Negresti Oas si Dan Steel Beclean. Companiile pe care le detine sunt specializate in metalurgie si produc peste 2.000 de astfel de produse. Vasile a investit peste zece milioane de euro in platformele industriale, macarale si linii tehnologice, si astepta sa recupereze anual banii investiti din profit.

Criza pare sa-i fi dat insa calculele peste cap, daca tinem cont ca veniturile Dan Steel Negresti Oas au coborat la 36,4 milioane euro, de la 55 milioane euro in 2008. Totusi, omul de afaceri avut o realizare importanta in ceea ce priveste profitabilitatea. Pe fondul cifrei de afaceri mai mici, firma lui Vasile a raportat in 2009 un profit similar celui din 2008, de peste un milion de euro.

Pe langa businessul din domeniul metalurgiei, o parte semnificativa din averea lui Dan Vasile provine din terenuri. Afaceristul este proprietarul a aproximativ 100 de hectare de teren in jurul Bistritei, din care 30 de hectare sunt destinate depozitelor companiei Dan Steel Beclean. Aceasta detine o cota de 5-15% din piata sarmei trase la rece, intre 35 si 45% din piata sarmei ghimpate si a celei zincate si 15-25% din piata cuielor din Romania.

Vasile mai este actionar direct sau prin intermediul firmelor sale la companii precum Rapid S.A., Helios si Eurocasa.

Dan Vasile are trei copii, iar in timpul liber ii place sa faca drumetii pe munti. Petrece doua vacante pe an – scurte, ce-i drept – iarna si vara, cand se detaseaza departe de casa si de problemele cotidiene ale companiilor pe care le conduce.

Sursa: Sociology of Richness

Share.

Un comentariu

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.