Radu si Rares – a patra generatie de antreprenori ai familiei Tudorache

0

radu tudoracheDoi frati, care inca nu au implinit 40 de ani, Radu (39 de ani) si Rares (38 de ani) s-au trezit ca trebuie sa preia afacerile familiei, afaceri care controlau 15 linii de business. Cei doi au preluat, in proportii egale compania Newarhc Investment, entitatea care controla liniile de business ale familiei.

Ei au renuntat la functiile executive, fiecare linie de business avand propriul manager. In 2006, grupul Montero ingloba 70 de companii in domenii diverse, de la farmaceutice la software si de la real estate la import de utilaje. In acea vreme, Radu Tudorache Jr. inca mai avea parul lung, strans intr-o coada la spate, si asigura, impreuna cu fratele sau cu un an mai mic, Rares, conducerea executiva a grupului. Intre timp, Radu Tudorache jr. si-a schimbat look-ul, s-a retras din operatiunile de zi cu zi si a facut planul pentru regruparea afaceri lor.

Sintagma „afacere de familie” nu e catusi de putin o figura de stil pentru Radu Tudorache jr., coproprietar „impreuna cu fratele sau Rares” a ceea ce pana nu demult era grupul Montero, un business de 150 de milioane de euro care in 2007 a capatat ambitii regionale. El este de parere ca „In Romania mai toti se lauda ca au fost primii, ca au plecat de la zero”. Cand povestea istoria de sapte decenii a antreprenorilor Tudorache incepea cu strabunicul sau care a pornit o „afacere cu carute”. Fiindca afacerea nu a mai functionat, s-a indreptat catre mori. Tine sa faca observatia ca „spiritul antreprenorial este foarte puternic la noi”. Prima lectie aplicata de business pe care a primit-o a fost de la tatal sau, fondatorul lantului de farmacii Remedio. In anii care au urmat, afacerile au crescut de la o farmacie la un grup de 70 de companii. Dupa cum si sustine, intradevar spiritul antreprenorial in familia Tudorache este puternic. Dupa ani, cand companiile din grupul lor de afaceri a sporit considerabil ca numar, cei doi s-au retras din functiile de conducere ale vreuneia. Isi doresc sa gandeasca mai mult strategic si sa aduca firmele intr-o liga superioara.

Odata cu preluarea afacerilor de catre cei doi frati au intervenit si schimbarile pe care acestia au dorit sa le faca. Prima a fost cea de nume: Montero a fost inglobat alaturi de farmaciile Remedio , proiectele imobiliare, firma de soft, productia de dispozitive medicale, importul de utilaje industriale, precum si restul firmelor mai mici, intr-un holding numit Newarch Investments(fond de investitii).

Radu si Rares Tudorache sunt reprezentantii celei de-a patra generatii de antreprenori ai familiei si sunt pusi pe ordine intr-un business care se ramificase si dezvoltase atat de mult incat avea nevoie de o gandire strategica. Cei doi reusesc sa faca acest lucru. In plus ei au ocazia sa isi exerseze spiritul antreprenorial , lucru care li se pare foarte interesant. Sunt atrasi de ideea generatiilor care preiau aceleasi afaceri. Radu Tudorache delara : „Prima generatie munceste si creeaza, a doua generatie munceste si ordoneaza, iar a treia cheltuieste… Eu sunt a doua generatie renascuta. Sa vedem care va fi modelul de trecere a afacerilor catre copii”. Anul 2009 nu a fost unul plin de reusite pentru cei doi frati si averea familiei. Montero nu a mai tinut pasul si a iesit din randul marilor distribuitori de medicamente. In 2010, familia Tudorache, proprietara companiei, se confrunta cu o problema si mai usturatoare: insolventa. In primele saptamani ale anului 2010, dupa un 2009 care a scuturat din temelii mediul de afaceri, Montero, cea mai mare companie din grupul Newarch Investments controlat de familia Tudorache, intra oficial in insolventa. Dupa 17 ani de crestere continua „firma ajunsese in 2008 la afaceri de 74,5 milioane de euro, proprietarul brandului Remedio are datorii catre furnizori si institutiile finantatoare de peste 30 de milioane de euro. In 2009, cifra de afaceri s-a injumatatit (36,5 milioane de euro), iar din 510 angajati au ramas doar 340. In 2010, numarul angajatilor a scazut sub 100. Desi business-ul principal il reprezenta industria farmaceutica, Tudorache intentiona in 2007 sa intre si in marea liga a investitorilor imobiliari.

Aratandu-se atrasi de antreprenoriat fratii Tudorache erau interesati de dezvoltarea strategiilor prin care compania lor ar putea intra in topul celor mai bune firme din domeniile in care activeaza. Au cautat solutii de extindere fie prin crestere , fie prin achizitii. Au folosit modelul unui grup islandez cu afaceri de 550 milioane de euro. Se pare totusi ca planurile de marketing si strategiile alese de ei au dat gres. In februarie 2010 a devenit oficiala intrarea in insolventa a companiei Montero SA, cea mai mare afacere din grupul Newarch Investments controlat de familia Tudorache. Unii sunt de parere ca si managementul gresit condus de Radu Tudorache dupa retragerea lui Rares in 2006 a condus la insolventa companiei in 2010. Oricare ar fi fost motivele care au dus la faliment, cei doi nu s-au dovedit a fi buni strategi asa cum se descriau in 2006.

Se pare ca ultima generatie dintre cele trei care se succed si se completeaza, nu va mai gasi si Montero SA in picioare. Insa cum cei doi frati au ales sa invete din experienta familiei, vor gasi cu siguranta resursele din care sa se poata indrepta catre alte orizonturi, alte domenii de afaceri.

Sursa: Sociology of Richness

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.