Nicolae Palfi: „Criza ne-a adus foarte multa experienta si ne-a adus cu picioarele pe pamant”

0

nicolae_palfi1Se numeste Nicolae Palfi, are 55 de ani si o avere evaluata la 62-65 de milioane de euro. Practic, a facut banii din apa minerala, bere si cafea. Despre cum a ajuns Nicolae Palfi sa devina unul din milionarii Romaniei prin vanzarea de bauturi racoritoare, cititi materialul de mai joi.

Nicolae Palfi este al doilea mare actionar al Romaqua si actualul vicepresedinte al grupului. A intrat in afaceri alaturi de Octavian Cretu inca de pe vremea preluarii Comchim, companie care se ocupa cu distributia de produse chimice si materii prime pentru laboratoare. Cu timpul acestia au inceput sa se gandeasca la productie si initial au luat in calcul medicamentele, insa planurile nu s-au concretizat. Mai tarziu le-a venit ideea cu apa minerala. S-au miscat repede. La doi ani de la privatizarea Comchim au ajuns sa preia fabrica de imbuteliere a apei minerale Borsec din judetul Harghita. Numele a fost schimbat ulterior in Romaqua Holdings. In timp, au facut din Borsec cel mai mare producator pe piata interna, cu o cota de peste 20 de procente. Urmand exemplul altor companii, cei doi au decis sa-si extinda portofoliul de produse. Au urmat bauturile racoritoare, iar apoi berea. Se pare ca au fost idei bune, din moment ce la bere au ajuns la o cota de circa 5% dupa primul an, iar la sucuri la 20% pe segmentul pe care firma este prezenta, dupa trei ani de la lansare. Ultima noutate in portofoliu este bautura energizanta Giusto Elektrik. Cei doi actionari ai Romaqua mizeaza pe pretul mai mic in comparatie cu oferta concurentei, pentru ca bautura se imbuteliaza pe linia de doze Albacher. Cea mai mare investitie realizata de grup a fost facuta la Sebes si a vizat fonduri de circa 40 milioane de euro, din care 30 milioane de euro au provenit dintr-un credit obtinut de la Banca Comerciala Romana. Tot in acelasi an, au mai fost inaugurate unitati de productie la Borsec, judetul Harghita (apa minerala) si Busteni (bauturi racoritoare). Pe langa productia de apa si de bere, Romaqua este specializata si in fabricarea cafelei, detinand brandul Metropolitan. In 2009, compania Romaqua Group a inregistrat o cifra de afaceri de 125,8 de milioane de euro, in crestere cu circa 30% fata de anul anterior. Palfi detine alaturi de Octavian Cretu circa 90% din actiunile companiei Romaqua Group Borsec, cel mai mare producator intern de apa minerala.

Pe timpul crizei, Nicolae Palfi declara ca a fost pus pentru prima oara in situatia de „a nu mai intelege nimic”. Insa Romaqua a trecut cu bine de criza economica. Oricum, milionarul este de parere ca „Generatiei noastre i-a fost dat sa treaca prin toate. Am trecut prin comunism, am trecut si prin cutremure. Acum am dat de criza. Criza ne-a adus foarte multa experienta si ne-a adus cu picioarele pe pamant „. Unele publicatii il descriu ca fiind un om „modest si de bun simt”. Probabil ca fiind un om care a fost nevoit sa treaca prin toate lucruile pe care le enumera, a reusit sa obtina experienta pe seama lor si considera ca sunt lucruri de mentionat, care au cotribuit la cresterea personala.

Internetul nu ofera suficiente informatii despre omul de afaceri Nicolae Palfi,astfel incat sa putem deduce mai multe lucrui despre personalitatea sa, ori factorii care l-au ajutat in cresterea propriei averi. Publicatiile media nu contin date despre familia sa ori despre implicarea acestuia in campanii de intrajutorare.

Sursa: Sociology of Richness 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.