Mama, Isarescu, Tiriac si Bill Gates, modele pentru tinerii romani

0

O treime dintre tinerii romani isi construiesc comportamentul financiar urmand exemplul familial, in principal al mamei, iar dintre persoanele publice cele mai apreciate modele in materie sunt Mugur Isarescu, Ion Tiriac sau Bill Gates, potrivit unui sondaj realizat de BCR. „Atat liceenii, cat si studentii considera ca un comportament financiar demn de urmat este cel care echilibreaza cheltuielile cu veniturile, reusind sa economiseasca si sa investeasca eficient in acelasi timp. 36 % dintre respondenti au un model financiar printre membrii familiei, mama fiind persoana cea mai de incredere. Dintre persoanele publice, cea mai mare pondere au avut Bill Gates, Mugur Isarescu si Ion Tiriac.

Alte modele intalnite in randul tinerilor care se regasesc in sondajul realizat de BCR sunt Donald Trump, Steve Jobs, Mark Zuckerberg”, se arata intr-un comunicat BCR, care prezinta rezultatele unui sondaj realizat in randul a 700 de adolescenti. Sondajul a fost efectuat de catre participantii la doua programe de internship platit organizate de BCR (Summer Job pentru liceeni si Learn @BCR pentru studenti) care au realizat studii ad-hoc pe teme de comportament financiar si formare profesioanala printre tinerii de varsta lor, adunand raspunsuri de la aproximativ 500 de liceeni si 200 de studenti.

Tinerii romani sunt destul de pesimisti atunci cand vine vorba de posibilitatile de castig, aproape jumatate dintre ei anticipand ca primul salariu se va plasa sub 1.000 de lei. Mai putin de unu din cinci tineri spera ca pe primul fluturas de salariu va figura o suma mai mare 2.000 lei, iar sub unu din trei se asteapta sa castige la primul loc de munca intre 1.000 si 2.000 de lei. Aproape trei sferturi dintre tineri au mai declarat ca tin evidenta banilor si au un buget de venituri si cheltuieli. Motivele principale invocate sunt necesitatea gestionarii eficiente, controlul mai bun si dificultatea in a obtine banii. in jur de 65% dintre respondenti au declarat ca economisesc bani pentru acoperirea cheltuielilor mai mari legate de facultate sau excursii. Conform studiului, liceenii cheltuiesc banii in principal pe haine, iesiri in oras, mancare si carti. In ceea ce priveste pregatirea profesionala, 62% dintre respondenti considera ca pregatirea practica este cea mai eficienta modalitate de invatare. Doar 16% acorda un rol important in dezvoltarea lor personala si profesioanala indrumarii primite din partea mentorilor, iar 22% pun un accent mai mare pe pregatirea teoretica, oferita de scoala. (Ziarul de Iasi)

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.