Doar sapte antreprenori locali in topul celor mai mari companii din fiecare judet

0

Cele 42 de judete sunt dominate de multinationale. Exceptii in Bacau, Neamt, Satu Mare, Giurgiu, Teleorman, Harghita si Covasna.

Un mediu antreprenorial puternic poate reprezenta una dintre solutiile de stimulare a cresterii economice, dupa cum spun analistii si oamenii de afaceri, in conditiile in care de patru ani economia romaneasca sta pe marginea recesiunii, iar 100.000 de firme au intrat in incapacitate de plata.

„Romania are nevoie de antreprenori, de investitori locali. Nu conteaza ca sunt banci romanesti sau companii. Trebuie sa propovaduim antreprenoriatul pentru ca oamenii sa se duca spre aceasta zona, in timp ce in Polonia, de exemplu, antreprenoriatul este considerat o oportunitate de cariera, iar independenta face diferenta in aceasta privinta”, spune Bogdan Ion, country managing partner al Ernst&Young (EY), una dintre cele mai mari firme de audit si consultanta.

Doar Dedeman (fratii Paval) in Bacau, Romaqua (Constantin Cretu) in Harghita, Altex (Dan Ostahie) in Neamt, Unicarm (Vasile Lucut) in Satu-Mare, Romstrade (Nelu Iordache) in Giurgiu, Interagro (Ioan Niculae) in Teleorman si Nexxon (familia Somai) in Covasna reusesc sa conduca in topul celor mai mari companii din judetele in care activeaza, dupa cum arata o analiza a ZF pe baza datelor de la Registrul Comertului, in timp ce companiile de stat pierd de la an la an teren in fata businessurilor private. „Diversele topuri ale firmelor din Romania includ in marea lor majoritate filiale ale unor firme multinationale”, explica Bogdan Ion.

Un studiu recent realizat de BNR arata ca desi au doar un sfert din numarul total de salariati din economie (919.000 de angajati in 2011), companiile cu capital strain realizeaza circa 40% din cifra de afaceri totala, respectiv 97 mld. euro. De cealalta parte, datele analizate de ZF arata ca mediul antreprenorial local este inca reprezentat de afaceri mici si mijlocii, putini fiind cei care au reusit sa construiasca de la zero companii de sute de milioane de euro. Mai mult, sectoarele din consum sau constructii, unde capitalul local prinsese curaj in anii de boom economic, au fost serios lovite de criza. (Ziarul Financiar)

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.