De la disponibilizare la un startup de succes: povestea minerului Laurentiu Chelmu

0

laurentiu chelmuUn fost miner in Valea Jiului, disponibilizat la finele anilor ’90, si-a pus pe picioare, la Marasesti, o ferma de pauni si alte pasari exotice.

Curtea lui Laurentiu Chelmu (47 de ani), din Marasesti, este un rai al pasarilor exotice: pauni cu penaj uluitor, fazani viu colorati, rate mandarine si caroline, prepelite si potarnichi. Motate, cu pene colorate, mai mari sau pitice, pasarile sunt ingrijite in tarcuri speciale de crescatorul din Marasesti. Sunt apoi vandute oamenilor cu stare care vor sa-si decoreze gradinile cu pasari rare.

Povestea fermei de pasari rare din Marasesti a inceput la finele anilor ’90, iar acum poate fi declarata una de succes.

A inceput cu prepelite

Laurentiu Chelmu, fost miner in Valea Jiului, a pornit afacerea cand a fost disponibilizat din exploatarea Petrila. Cu banii primiti din salariile compensatorii, aproximativ 12 milioane de lei vechi, a reusit sa-si cumpere o casuta in cel mai sarac oras din Vrancea – Marasesti. Avea 31 de ani si tocmai se stabilise intr-o zona defavorizata a tarii. I-a venit ideea unei crescatorii de pasari de rasa.

In 1997, a inceput sa-si cumpere carti si reviste pentru a se documenta. In cateva luni, avea o micuta crescatorie de prepelite. „Vindeam oua de prepelita, apoi, dupa discutii cu cei pe care ii intalneam prin piete, m-am reprofilat pe gaini. Am avut 25 de rase de gaini decorative, iar cu micul capital castigat am inceput sa ma dezvolt incet”, povesteste Laurentiu Chelmu.

Paunii, cele mai pretioase pasari

Astazi, crescatorul detine la ferma din propria curte aproape 300 de pasari. La gaini a renuntat, pentru ca, spune Laurentiu, sunt mai pretentioase si nu se vand atat de bine. Paunii sunt totusi cele mai pretioase exemplare din curtea lui, fiindca sunt foarte cautate si au o speranta de viata de 28 de ani. „O familie de pauni albastri se poate vinde cu 500 de lei, cand pasarile au cateva luni, si poate ajunge la peste 2.000 de lei, cand acestea sunt adulte”, explica Laurentiu.

In aceasta afacere trebuie neaparat sa si investesti, nu numai sa reproduci si sa castigi la infinit. „Daca nu vii cu ceva nou pe piata, oamenii se plictisesc. De aceea, in acest an am fost in Germania, de unde am venit cu o familie de pauni de Java. Este o specie foarte frumoasa, pe cale de disparitie, iar proprietarul abia mi-a vandut si mie o familie cu 1.000 de euro, tinand cont ca ma ocup cu acest lucru”, mai spune Chelmu. Cei care cumpara pasari de rasa sunt in special oameni cu multi bani, care vor sa-si infrumuseteze spatiile in aer liber si terenurile de care dispun cu astfel de exemplare rare.

Sotia, mana dreapta

„Eu nu vand pasari pentru a fi sacrificate, ci numai pentru decor. Sunt oameni cu o stare materiala buna care au vile sau zone de agrement si vor sa-si infrumuseteze aceste spatii cu pasari de la mine. Nu ma plang de clienti, pentru ca cei care cumpara de la mine ma recomanda la randul lor prietenilor”, spune crescatorul. In zona Moldovei, nu are concurenta, iar clienti vin aproape zilnic la poarta sa dupa „marfa”. „Nu le vine sa creada ca la Marasesti, unde oamenii traiesc din ajutoare sociale, exista cineva care se ocupa de pasari frumoase”, precizeaza Laurentiu.

Citeste povestea intreaga pe adevarul.ro

Am lansat un nou produs pentru antreprenori. Descarca Ghidul Crowdfunding

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.