Comercializarea covrigilor de 1 leu, dar si a altor produse ce au la baza aceeasi coca, a facut simigeria Petru faimoasa. Dupa 74 de ani de traditie, businessul a ajuns la doua milioane de euro anual si peste 100 de covrigarii in toata tara
Multi au vazut potentialul unui start up ce se ocupa cu vanzarea covrigilor. Este un fapt ce poate fi constatat cu ochiul liber, in special in ultimii ani, cand criza si-a pus amprenta pe economie. Insa prea putini au ajuns sa dezvolte o afacere de mare anvergura pentru un domeniu in care rulajul este doar „maruntis”. Povestea covrigilor Petru incepe secolul trecut, insa, la ani distanta, stranepotii brutarului care a cladit brandul ce-i poarta numele au reinventat afacerea, pastrand, totusi, reteta originala. Cateva dintre produse sunt rezultatul unui mix intre compozitiile de la 1900 si ingrediente potrivite gustului consumatorului actual. Businessul a fost demarat in 2009, la Piatra Neamt, iar de atunci pana in prezent, cifra de afaceri a crescut pana la 2,18 milioane de euro in 2011.
Lectia supravietuirii
„Piata covrigilor la nivel national este asaltata de micii investitori care isi deschid covrigarii, insa investitia intr-o covrigarie de cartier, cu produse de o calitate medie, nu poate fi comparata cu cea intr-o simigerie, unde se pune accent pe calitatea si varietatea produselor, pe modul de prezentare, utilajele cu care acestea sunt realizate si atitudinea echipelor care intra in contact cu clientii. Toate acestea inseamna investitii pe care o firma serioasa are obligatia sa si le asume”, spune Dragos Mancas, proprietarul simigeriei Petru. „Covrigul Petru, prin unicitatea gustului lui, prin produsele sale marca inregistrata (covridog, covricheese, covriking n.red), precum si prin echipele sale de specialisti in achizitii, productie, training de personal si marketing isi poate sustine pozitia unica”, completeaza acesta, adaugand ca produsele mentionate mai sus, alaturi de covrigul cu ciocolata si cel cu nuca, se numara printre cele mai vandute.
Antreprenorul respinge ideea ca produsul sau este unul de criza, argumentand ca profitul nu poate fi adus de un produs ieftin si doar atat. „Simigeria Petru nu a fost si nu este o afacere conceputa in spiritul crizei economice, iar produsele noastre contrazic ideea covrigului de criza”, spune Dragos Mancas, care mentioneaza ca-si trateaza consumatorul cu respectul cuvenit celui care il ajuta sa creasca afacerea, ferindu-se insa de a-i insulta gustul cu un produs ieftin. „Luam concurenta in serios, insa nu facem alegerile de business in functie de ea. Cred ca piata romaneasca va mai sta martora in perioada urmatoare, cu siguranta, la aparitia mai multor covrigarii, insa se vor cerne in timp, mai ales din pricina gustului deja educat al consumatorului”, completeaza antreprenorul.
Ce urmeaza? In prezent, numarul simigeriilor Petru este mai mare de 100, dintre acestea 60% fiind francize. Cel mai probabil, o astfel de dezvoltare va fi un atu in continuare. Cu o taxa de intrare de aproximativ 20.000 de euro (suma include, printre altele, echipamentul simigeriei, dar si training specializat pentru viitoarea echipa), un spatiu de circa 25-40 de metri patrati si un trafic de 1.000 de trecatori pe ora, romanii cu spirit antreprenorial pot fi parte din povestea de la 1900. Iar avantajul este ca, in aceste vremuri, investitia se poate recupera in 8 pana la 12 luni. Si asta nu e tot. Planurile par a fi ambitioase pentru antreprenorul din Piatra Neamt, care vrea sa invete populatia ca o cafea buna poate fi la fel de bine consumata si cu un covrig in loc de traditionalul biscuit. Astfel, in 2011, Dragos Mancas a inaugurat o cafenea, un concept de sine statator si nu neaparat o extensie a brandului simigeriilor.
4 locatii are simigeria Petru in Bucuresti, dintre care una inglobeaza si o cafenea. Numarul unitatilor este la jumatate fata de cel din Piatra Neamt, „orasul de bastina” al faimosilor covrigi. (Capital)