Cum sa faci avere din shipping: povestea lui Corneliu Idu

0

corneliu iduNascut in anul 1950, in judetul Constanta, Corneliu Idu este cunoscut drept unul dintre milionarii judetului de pe malul marii. Desi s-a axat pe investitii diversificate, Corneliu Idu a reusit sa faca o avere estimata la 130 de milioane de dolari, in principal din shipping.

Comvex Constanta (una dintre afacerile in care Idu este actionar majoritar) este unul dintre cei mai importanti operatori portuari de la Marea Neagra. Publicatiile media acorda mai multe informatii despre trecutul agitat al omului de afaceri. A fost director al companiilor maritime CNM Navrom si CNM Romline. A fost acuzat de abuz in serviciu si de crearea unui prejudiciu de peste 14 milioane de dolari, prin vanzarea navelor, in urma unei licitatii internationale, cu tot cu combustibilul aflat la bord (peste 15O.OOO litri motorina si 1,5 milioane litri de pacura). A beneficiat de doua prescrieri spectaculoase in dosarele care au pus flota Romaniei pe butuci. Dupa doisprezece ani de amanare, inculpatul a fost exonerate de toate acuzatiile si invinuirile.

In 2008, an considerat de patron ca „perioada de investitii”, a fost sporita capacitatea de manipulare a minereului de fier, prin achizitionarea unor utilaje de ultima generatie. Investitia a fost pregatita pentru o eventuala atragere a gigantului siderurgic austriac Voestalpine la Constanta, insa, din cauza recesiunii, acest lucru nu s-a mai putut realiza. Corneliu Idu detine si o serie de proprietati imobiliare ce contribuie substantial la intreaga sa avere.

La sfarsitul anului 2008, cand se ciocneau cupele de sampanie, Corneliu Idu nu anticipa ce avea sa-l astepte in 2009. Planurile sale de business nu includeau ruptura firmei Comvex, al carei actionar majoritar este, de gigantul Arcelor Mittal, principalul sau client. In afara de participatiile sale la companiile Comvex, Idu Shipping si Octogon, Idu mai detine proprietati imobiliare, evaluate la cateva milioane de euro. Afaceristul a investit 5 milioane de euro si in domeniul sportului, in Club Idu din statiunea Mamaia. In anul 2010 s-a hotarat sa se lanseze si in asigurari si a infiintat United Insurance Brokers- Broker de Asigurare SRL.

Cunoscutul om de afaceri nu apare in media cu multe donatii ori campanii de intrajutorare sociala. Insa este sponsorul jucatoarei de tenis Simona Halep, dupa cum aceasta declara intr-un interviu. Unele articole din presa sustine ca aceasta este o modalitate de „a-si spala pacatele” si de aceea decis sa investeasca intr-un modern centru de tenis de camp in statiunea Mamaia si se implica serios in sponsorizarea tinerelor talente din acest sport.

Transportul de marfuri pe apa – maritim si fluvial – ramane insa pasiunea de suflet a lui Corneliu Idu. Dovada sta faptul ca firma Idu Shipping & Services, infiintata inca din 1997, produce anual milioane de euro si efectueaza peste 4OO de voiaje pe mare. Omul de afaceri a preluat in 2008 controlul asupra operatorului portuar Comvex Constanta printr-un lant de firme pe care le controleaza.

Una dintre calitatile definitorii ale patronului este discretia, fapt pentru care evita sa atraga atentia pe oriunde s-ar afla. Tocmai de aceea, articole care sa ofere informatii personale despre acesta nu exista.

Sursa: Sociology of Richness

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.