Au lasat orasul pentru o pastravarie in munti

0

Familia Cutus si-a urmat visul si a ales sa paraseasca Oradea pentru un loc in Muntii Padurea Craiului, unde si-a dezvoltat propria afacere cu bani europeni, dar si un colt de rai.

Doru si Adriana Cutus au stat o viata intreaga la oras. Adriana a fost bucatareasa, iar Doru distribuia piese auto. Au un baiat, Vlad, in varsta de 23 de ani, student la Facultatea de Stiinte Economice din Oradea. Castigurile lor nu erau foarte mari, asa ca au decis sa incerce si altceva, mai ales ca n-aveau ce pierde.

La 7 kilometri de sat

In urma cu sase ani, ei au hotarat sa lase totul in urma si sa inceapa o noua etapa din viata lor, departe de agitatia cotidiana si de aerul poluat al orasului. Doru si Adriana au ales comuna bihoreana Rosia, situata la peste 80 de kilometri de Oradea. Cu o suprafata de 7.252 de hectare, Rosia e una dintre cele mai mari comune din tara si numara sapte catune si doua sate. Cei doi au decis sa se aseze departe de satul Rosia, la peste 7 kilometri, in Muntii Padurea Craiului.

Afacerea a inceput cu fonduri europene. Doru si Adriana au ales sa depuna un proiect Sapard, pentru o pastravarie, in valoare de 85.000 de euro, jumatate din aceasta suma fiind nerambursabila. Doru Cutus (43 de ani), care a depus proiectul, este cel care a crezut cel mai mult in realizarea lui. „Prima data a fost pasiunea pentru peste si abia apoi a venit afacerea. Am inceput proiectul in 2006, l-am finalizat in 2009, iar acum am ajuns sa reproducem puietul nostru”, spune Doru.

„E un peste nobil”

Bazinele sunt construite din piatra, ceea ce ofera o calitate mai buna pastravului. Cum in fata casei se gasesc doua vai, nici alimentarea bazinelor cu apa n-a fost o problema. „Bazinele din piatra ofera calitate pastravului. Am vrut sa fie in mediul lui natural, sa aiba o carne buna. Pastravul este un peste nobil. E cel mai bun, datorita bazinelor de piatra. Specialistii spun ca bazinele de beton atrag foarte multe toxine”, sustine barbatul.

Nu i-a fost deloc usor sa intre pe piata, dar a stiut ca numai dupa ce isi promoveaza marfa va putea sa o si valorifice. „Ca in orice afacere, cel mai important este sa fii cunoscut. Un an si jumatate doar am prezentat marfa la pensiunile din Arieseni, judetul Alba. Am studiat si alte pastravarii si am incercat sa fur cate ceva de la fiecare”, ne-a povestit Doru. Strategia a dat rezultate. Pastravul din bazinele lui este cel mai apreciat in zona. O recunoaste atat Florin Bonca, primarul comunei, cat si locuitorii din Rosia.

„Scopul nostru nu a fost sa ne imbogatim, ci sa traim in natura si sa ne castigam painea cea de toate zilele. ” (Adriana Cutus fosta bucatareasa)

Vezi mai mult…

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.