Vizitarea Manastirii Golia Iasi – Conferinta Finantare.ro

0
golia.20101016Pe data de 8 aprilie 2011, organizatorii Conferintei Finantare.ro, vor oferi posibilitatea vizitarii unor obiective turistice, pentru un numar limitat de locuri. Unele dintre aceste obiective turistice sunt realizate sau renovate cu ajutorul fondurilor europene, precum: Manastirea Golia.

Va prezentam cateva informatii privind istoricul acestui obiectiv:

Ctitorie veche a marelui logofat Ioan Golia, din sec. al XVI-lea, biserica „Inaltarea Domnului” a fost refacuta la alte dimensiuni de Vasile Lupu intre anii 1650-1653 si terminata in 1660 de fiul sau Stefanita.

Straveche pecete a artei romanesti, biserica manastirii „stralucita si bogat inzestrata” apare ca o constructie monumentala care imbina, dupa exprimarea tarului Petru cel Mare al Rusiei, la 1711, „trei feluri de mestesuguri: lesesc, grecesc si moschicesc”.

Manastirea Golia, „mare minune si podoaba a orasului Iasi”, inchinata manastirii atonite Vatoped, a fost condusa mai ales de egumeni greci. intre ei, doi mitropoliti: Gherasim de Sevastia, amintit la 1761 cu rang imediat dupa mitropolitul tarii, si Grigorie de Irinopoleos in sec. al XIX-lea. Dupa arderea curtilor domnesti, in 1786, a devenit chiar resedinta mitropolitana, Gavril Calimachi mutandu-se aici, unde a si murit.

Inzestrata cu multe proprietati de-a lungul timpului, in 1822 n-a lipsit mult sa devina un centru cultural, propunerea mitropolitului Veniamin Costachi de a se infiinta in incinta manastirii o scoala nerealizandu-se. Acest deziderat cultural are azi, in timpul pastoriei I.P.S. Mitropolit Daniel, mai mari sorti de izbanda, caci astazi manastirea gazduieste Institutul Cultural Misionar Trinitas, urmarindu-se astfel o intarire a comuniunii intre traditia rugaciunii isihaste si cultura romaneasca.

Contact:
Website: http://www.iasi2011.finantare.ro
E-mail: [email protected]

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.