Start spre un Brasov al inovarii si tehnologiei! Cele mai importante firme din industria locala sustin demersul

0

iceberg consultingProcedurile de infiintare ale Clusterului vor incepe din aceasta toamna prin infiintarea unei asociatii de catre  companiile, organizatiile si institutiile implicate.

Practic, aceasta asociatie va reprezenta o retea ce are ca obiectiv general dezvoltarea, promovarea si sprijinirea industriile inovative, companiile, organizatiile si institutiile retelei fiind bazate pe valorificarea creativitatii si noilor tehnologii, care produc valoare adaugata si dezvoltare economica pentru Brasov, Regiunea Centru si Romania. Astfel, sustin initiativele antreprenoriale, atragerea de investitii, incurajarea inovarii si conectarea la piata globala„, a declarat presedintele Iceberg, Ionut Tata.

Conceptul Clusterului pentru Inovare si Tehnologie a fost lansat inca de la inceputul anului de catre compania de consultanta Iceberg, iar ulterior s-au alaturat initiativei Agentia Metropolitana Brasov, Universitatea Transilvania, Camera de Comert si Industrie, Scoala Romana de Afaceri si o serie de companii din industriile creative.

Prima consultare a grupului de initiativa al Clusterului pentru Inovare si Tehnologie cu companiile din Brasov a avut loc in data de 1 august, la sediul Camerei de Comert si Industrie. In cadrul evenimentului, s-au alaturat si cateva dintre cele mai importante companii din industria locala de IT&C, precum Siemens, LMS, Pentalog sau iQuest, dar si un numar de companii mici si mijlocii, dezvoltate de intreprinzatori locali, precum Flashnet, iServices, Rosoftlab, iSoftware sau Firestarter.

In cadrul acestei consultari organizatorii au centralizat principalele nevoi si viziuni ale companiilor din industria locala IT&C. „Conform acestei analize, principalele nevoi exprimate de participanti sunt (1.) Crearea unei infrastructuri pentru sustinerea industriilor creative si mai ales a sectorului IT&C, (2.) Resurse umane mai bine pregatite pentru industriile creative si mai ales pentru sectorul IT&C, prin intermediul Universitatii Transilvania, (3.) Imbunatatirea imaginii Brasovului ca platforma a industriilor creative si a IT-ului si (4.) Incurajarea initiativei antreprenoriale locale„, a precizat David Dragos, directorul general al Agentiei Metropolitane Brasov.

Viziunile exprimate de catre companii sunt: (A.) Brasovul poate deveni cel mai important centru al industriilor creative din Transilvania prin cresterea calitati resursei umane locale si polarizarea de capital uman din restul Regiunii Centru dar si din Bucuresti; (B.) Brasovul poate deveni primul oras digital din Romania, prin dezvoltarea si implementarea de inovatii tehnologice dezvoltate local; (C.) In Brasov, proprietatea intelectuala va avea in viitor mai multa valoare decat proprietatea imobiliara – astfel schimbandu-se regulile la nivelul mediului de afaceri local.

In urma analizelor asupra nevoilor si viziunilor la nivel local, companiile au propus si solutii!

Astfel, s-au oferit sa se implice in dezvoltarea pietei locale de IT&C prin resurse proprii, prin masuri precum dezvoltarea de aplicatii, tehnologii si produse cloud proprii, livrarea de cursuri in Universitate si oferirea de stagii de practica pentru studenti, sustinerea tinerilor antreprenori brasoveni si a infiintarii de start-up uri. De asemenea, initiatorii clusterului au anuntat deja cateva dintre primele proiecte pe care le-au pregatit pentru industriile creative locale: (a) deschiderea unui hub destinat companiilor tip start-up inovative si (b) organizarea evenimentului de accelerare a afacerilor Startup Weekend Brasov.

Cele 13 companii din Brasov care si-au exprimat intentia de a participa in cadrul clusterului cumuleaza in momentul de fata peste 500 de angajati, reprezintand astfel, din punct de vedere al numarului de salariati, aproximativ o treime din sectorul IT&C brasovean (estimat la 1400 angajati).

In perioada urmatoare, vor fi contactate si alte companii care au sau planuiesc sa opereze facilitati in industria IT&C din Brasov, dintre care mentionam IBM, Amazon sau Dell.

Pentru relatii suplimentare:

Ionut Tata
Managing Partner
ICEBERG CONSULTING
0722526697

Gabriela Brasoveanu
Responsabil relatia cu presa
Agentia Metropolitana Brasov
0731302365

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.