Sorin Minea: Fara industrie alimentara vindem in portul Constanta. Ieftin.

0

agribusiness-2016-6BusinessMark a organizat cea de-a patra editie a conferintei „ROMANIAN AGRIBUSINESS CONFERENCE”, eveniment care a avut loc pe 7 octombrie 2016, la Hotel Radisson Blu Bucuresti.

Conferinta a constituit un prilej de analiza si dezbatere a situatiei actuale a agriculturii romanesti, reunind intr-un mediu dinamic factori de decizie si cei mai importanti jucatori din domeniul agricol.

Vorbitorii care au luat parte la dezbateri au fost: ADRIAN PINTEA, Director General, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, LAURENTIU REBEGA, Europarlamentar, Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala, Parlamentul European, LAURENTIU BACIU, Presedinte, LAPAR, SORIN MINEA, Presedinte Angst, Presedinte Romalimenta, IULIA CRISTEA, Director Marketing, Caussade Semences, IANCU CONSTANTIN, Responsabil Dezvoltare, Caussade Semences, NICUSOR SERBAN, Proprietar, Agroserv Mariuta, RAMONA IVAN, Director, Directia Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC Bank si Presedinte, Comisia pentru Fonduri Europene, Asociatia Romana a Bancilor, BOGDAN HOSSU, Director General, Wise Finance Solutions, MIHAELA ISPAS, Senior Associate, PeliFilip, DANA ZACHI, Sef Serviciu Control Intern, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, ROLAND TOMA, Consultant Fonduri Europene, Wise Finance Solutions si DORIN COJOCARU, Presedinte, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui.

„Politicile pe care Comisia Europeana a incercat sa le impuna celor 28 de tari au dus la disfunctionalitati pentru ca sumele alocate pentru diferite proiecte sunt diferentiate. Legat de subventia agricola, vorbim despre niste proiectii de viitor cum ca plata pe suprafata sa fie alocata pentru alte proiecte. In prezent exista consultari pe aceasta tema. Pentru noi ar trebui sa fie o prioritate subventia pentru fermierii mici si medii pentru a creste productia interna”, a declarat LAURENTIU REBEGA, Europarlamentar, Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala, Parlamentul European.

ADRIAN PINTEA, Director General, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, a vorbit despre platile facute de APIA si despre problemele sectorului.

„In ceea ce priveste bugetul se adauga 5 miliarde de euro sub forma de subventii de la bugetul de stat atat pentru sectorul vegetal cat si pentru cel zootehnic. Referitor la campania 2015, aceasta a fost atipica dar si cu multe dificultati. In ceea ce priveste FEADR, fondul alocat este de 59 miliarde de euro din care s-au efectuat plati in valoare de 91,57%. Exercitiul financiar se incheie la 17 octombrie zi pana in care speram sa facem plati care sa depaseasca 95%”, a declarat ADRIAN PINTEA.

„Foarte multe probleme exista din cauza lipsei de cadastru si din cauza ca bazele de date nu sunt interconectate. APIA absoarbe intre 95% si 100% dintre fondurile alocate pe baza legislatiei. Este o institutie foarte mare care ar functiona mult mai bine daca aceste baze de date ar fi interconectate. APIA gestioneaza 89 de scheme de plata. Este o munca foarte grea”, a completat reprezentantul APIA.

LAURENTIU BACIU, Presedinte, LAPAR, a atras atentia asupra problemelor din sistem generate de politicile europene.

Referitor la politicile europene, nu ne-a consultat nimeni despre ceea ce este necesar in industrie. Din contra, ne trezim cu decizii care dau peste cap totul. Referitor la APIA, sper sa nu mai dam banii pe apa sambetei. Anul asta s-au dat subventii care depasesc de doua-trei ori recolta produsa. Ati observat cumva ca au crescut suprafetele agricole ale acelor ferme? Nu am probleme cu colegii de breasla dar sa iei subventie de trei ori cat produci este incredibil. Nici nu mai trebuie sa lucreze pamantul pentru a avea bani”, a afirmat LAURENTIU BACIU.

In completarea acestei afirmatii, NICUSOR SERBAN, Proprietar, Agroserv Mariuta, a adaugat:
„Scopul a fost pentru comasare, dar rezultatul este decomasare. Cel care ia mai multi bani se duce si ia terenul de la alti proprietari in arenda pentru ca el primeste mai multi bani de la APIA si nu pentru ca este mai performant. S-a ajuns la distrugerea muncii celor care au incercat sa faca agricultura sustenabila in toti acesti ani”, a explicat NICUSOR SERBAN.

O alta problema semnalata de Proprietarul Agroserv Mariuta este legata de lipsa de personal.

„Avem probleme cu personalul in sectorul agricol. Este foarte greu sa gasim tineri interesati de agricultura, dar mai ales de personal specializat in acest domeniu. Acest lucru ne trage in jos in competitia cu fermerii din alte tari din Europa pentru ca suntem pe aceeasi piata. In continuare Romania va vinde la preturi mici. Este firesc avand in vedere ca Romania nu are consumatori interni pentru productia vegetala. Cu exceptia sectorului de panificatie nu avem consumatori interni”, a declarat NICUSOR SERBAN.

IANCU CONSTANTIN, Responsabil Dezvoltare, Caussade Semences, a descris gama de produse pe care compania o ofera pentru toate tipurile de productii: cereale, floarea soarelui, porumb, rapita etc.

Hibrizii ofera siguranta de la an la an si dau rezultate constant. Hibrizii sunt adaptati la conditii de seceta. Sunt extratimpurii si FAO. Sigur ca daca nu avem apa nici pentru a transforma hibrizii in planta nu putem avea productii deosebite„, a explicat IANCU CONSTANTIN.

SORIN MINEA, Presedinte Angst, Presedinte Romalimenta, a descris situatia in care se gaseste industria alimentara romaneasca.

„Procesare exista in Romania. De ce nu se cumpara materie prima din Romania? Industria alimentara din Romania s-a nascut in 1990. A mers mai departe fara a avea o legislatie. De atunci, singura masura buna a fost scaderea TVA. Domeniul este impartit in doua: agricultori si industria alimentara. Este normal asa este peste tot in UE si toata lumea vrea sa faca profit. Agricultura beneficiaza de subventii asa cum sunt ele. Industria alimentara si procesatorii „beneficiaza” de amenzi de la ANPC, ANSVSA etc.
SORIN MINEA si-a exprimat opinia despre etichetarea produselor romanesti la raft.

Etichetarea produselor romanesti la raft nu va aduce profit jucatorilor de pe plan local. Populismul va dauna procestorilor romani nu ii va ajuta pentru ca Romania incearca sa-si castige consumatorii din piata interna, in timp ce companiile din UE fac business in Romania. Ar trebui sa fim si noi pe rafturile magazinelor din UE. Fara industrie alimentara vindem in portul Constanta. Ieftin”, a concluzionat SORIN MINEA.

MIHAELA ISPAS, Senior Associate, PeliFilip, a vorbit despre modificarile legislative din domeniul agriculturii ecologice, modificari din ordinul MADR 895/2016.

„Prin noul Ordin MADR deleaga actiunile de control unor mecanisme de control. Pentru aprobarea organismelor de control fata de vechiul ordin documentele se pot depune in copie simpla. Alte noutati au ca scop stabilirea unei anumite transparente a organismelor de control. Acestea au obligatia de a afisa pe site taxele aplicate operatorilor„, a explicat MIHAELA ISPAS.

RAMONA IVAN, Director, Directia Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC Bank si Presedinte, Comisia pentru Fonduri Europene, Asociatia Romana a Bancilor, a vorbit despre experienta bancii in sectorul agricol.

„Avem exemple de proiecte de succes. Sper sa existe in continuare proiecte care sa aduca, ceva bun pentru factorii implicati. Trebuie sa incercam sa intelegem mai bine nevoile oamenilor care fac agricultura. De asemenea, este important sa pot sa dau sfaturi si vis-a-vis de zona de fonduri europene. Este bine sa intrebati daca aveti neclaritati legate de acestea chiar daca sunteti sau nu clienti ai CEC Bank. Mi-as dori sa stiu ca in 2016 s-a apasat pedala mai tare pe acceleratie si ca sunt mai multe proiecte pentru care s-a aplicat”, a declarat RAMONA IVAN.

DANA ZACHI, Sef Serviciu Control Intern, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, a vorbit despre valoarea comisionului pentru garantare.

„Toata lumea se plange de comisioanele pentru garantare. Acestea sunt insa stabilite de Comisia Europeana. Noi am facut lobby pentru fermieri in sensul reducerii acestor comisioane pentru ca ele au fost stabilite in 2008 cand toata lumea era in plina criza. Acum bancile dau credite mult mai usor cu dobanzi de 2%, de aceea comisionul de garantare de 3,8% este foarte mare si nepotrivit”, a declarat DANA ZACHI.

ROLAND TOMA, Consultant Fonduri Europene, Wise Finance Solutions, a vorbit despre motivul pentru care multe afaceri bazate pe fonduri europene nu au supravietuit.

„Vin multi clienti care spun: am auzit ca se dau niste bani, vreau si eu. Proiectele europene nu-ti baga bani in buzunar ci iti dau niste timp in avans in fata concurentei. Aceste proiecte trebuie sa se traduca in afaceri care vin in intampinarea unei nevoi. Altfel, nu vor fi sustenabile si nu vor avea success si continuitate”, a declarat ROLAND TOMA.

Sumele alocate ptin PNDR 2014-2020 se ridica la 9,85 miliarde de euro.

DORIN COJOCARU, Presedinte, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui, a atras atentia ca industria laptelui trece prin momente foarte dificile.

Acest an a fost foarte dificil pentru industria laptelui, extreme de dificil. Ce se intampla acum in piata. Un investitor mare European cumpara fabrica dupa fabrica. Pentru a fi puternici ar trebui sa ne unim. Avem deficit pe piata de lapte de 30%, deci cum putem sa avem produse 100% romanesti. Traim dupa o zi pe alta pentru ca asa ne-am obisnuit. Le spun si politicienilor sa faca legislatia in functie de nevoile pietei. Pana nu reusim sa facem infrastructura si sa avem politici de piata inteligente nu ne vom dezvolta. Suntem propriul nostru dusman”, a declarat DORIN COJOCARU.

Sfatul sau este sa se vina cu idei noi in marketing pentru a stimula vanzarea.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.